Kriget och terrorn i Irak

Iraks premiärminister uppmanar IS: Ge upp

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Irakiska trupper har nått Mosuls östra utkanter efter en gryningsräd.

Nu uppmanar landets premiärminister IS att ge upp.

– De har inget val. Antingen ger de upp eller så dör de, säger Haider al-Abadi i statlig tv.

Efter två veckors strider kom irakiska styrkor på måndagen fram till utkanten av Mosul. Nu uppmanar Haider al-Abadi, Iraks premiärminister, terrorgruppen IS att kapitulera.

– Vi kommer att närma oss Daesh (IS) från alla vinklar och om Gud vill kommer vi att skära av ormens huvud. De kommer inte ha någon väg ut och inget sätt att fly, säger premiärministern i statlig tv, rapporterar BBC.

”De har inget val”

Den irakiska militären återtog några byar öster, norr och söder om Mosul på måndagen, enligt armén.

Irakiska specialstyrkor är nu ungefär en kilometer från Mosuls östra kant och förbereder sig för att inta staden. Men det är än så länge oklart när den slutgiltiga offensiven mot staden börjar – och motståndet från IS i staden har på senare tid intensifierats.

– De har inget val. Antingen ger de upp eller så dör de, säger premiärministern Haider-al Abadi.

IS gräver tunnlar

Det har tidigare kommit rapporter om hur IS grävt tunnlar i och omkring staden för att gömma sig från stridsflyg och för att övernatta i. Tunnlarna ska även ha använts som stora förråd för vapen och förnödenheter.

Under insatsen för att återta Mosul har det rapporterats om hur IS-terrorister använt tunnlarna för utföra självmordsdåd i samband med att de irakiska styrkorna kommit närmre.

Innan offensiven inleddes den 17 oktober tror man att det fanns mellan 3 000 och 5 000 militanter kvar i staden, tillsammans med upp till 1,5 miljoner civila. Hittills

har fler än 17 700 invånare flytt Mosul, men enligt FN:s prognoser kan så många som 700 000 tvingas fly.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget och terrorn i Irak

Mosul

Haider al-Abadi