Presidentvalet i USA 2016

Kravet: Räkna om rösterna i presidentvalet

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Nya siffror visar på Clintons stora övertag i antalet röster

Utländska hackare kan ha påverkat utgången av det amerikanska presidentvalet.

Dataexperter hävdar att de kan bevisa att manipulation har ägt rum. Nu kräver de att rösterna i flera vågmästarstater räknas om.

– Vi måste genomföra kontroller av valet i efterhand, säger forskaren Barbara Simons till The Guardian.

Oron för främmande makters försök att angripa amerikanska intressen var en följetong i presidentvals-kampanjen. Enligt den federala polisen FBI finns bevis för att ryska hackare har attackerat organisationer och personer som har centrala funktioner i USA:s politiska system.

Hillary Clintons stab hävdade att Ryssland låg bakom intrånget i kampanjordföranden John Podestas mejlkorg. Det angreppet ledde till att ett stort antal mejl läcktes, något som i allra högsta grad störde Clinton i racet mot Vita huset.

En månad före valet anklagade Obama-administrationen officiellt Ryssland för ha sanktionerat hackerattacker mot Demokraternas datasystem och regionala valkontor. Detta tillbakavisades dock av regimen i Kreml.

”Måste genomföra kontroller”

På onsdagen kom beskedet att Hillary Clintons ledning över Donald Trump passerat två miljoner röster. Att republikanen ändå vann valet beror på hans framgångar i de viktiga vågmästarstaterna.

Men i flera avgörande stater är det oerhört jämnt. Nu höjs röster för en omräkning av rösterna. En koalition av IT-experter och aktivister arbetar med en skrivelse till valmyndigheterna, rapporterar The Guardian. Där väntas de kräva en granskning eller omräkning av rösterna i delstaterna Pennsylvania, Wisconsin och Michigan. De två förstnämnda förlorade Clinton knappt mot Trump. I den tredje är det så jämnt att ett slutgiltigt resultat ännu inte har presenterats.

– Jag är intresserad av att verifiera rösterna. Vi måste genomföra kontroller av valet i efterhand, säger Barbara Simons, expert på digitala röstsystem, till tidningen.

Vädjar till Clinton

Enligt experterna finns det bevis för att valsystemen i de tre delstaterna har manipulerats eller utsatts för hackerattacker. CNN rapporterar att ett tecken på det är att det gick sämre för Hillary Clinton i distrikt med elektronisk röstning, jämfört med områden där fysiska valsedlar används.

I förra veckan berättade gruppen om sina resultat för Clintons kampanjordförande John Podesta. Då uppmanade de också hennes stab att ansluta sig till kraven på omräkning.

CNN har varit i kontakt med en tidigare rådgivare till den demokratiska presidentkandidaten. Denne vill dock inte kommentera ärendet.

Så röstade USA – stat för stat

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Hur ska världen kunna lita på Trump?

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Hillary Clinton

Donald Trump

FBI

Trumps USA