Svenske experten om Trumps uttalande: Ett hot mot demokratin

Donald Trump vägrade mitt i debatten att svara på frågan om han kommer acceptera en valförlust.

Nu rasar experter mot uttalandet.

– Accepterar man inte valresultatet är det mycket allvarligt, säger experten Stefan Dahlberg och beskriver det som ett hot mot demokratin.

Stefan Dahlberg, docent i statsvetenskap vid Göteborgs univeristet.
Stefan Dahlberg, docent i statsvetenskap vid Göteborgs univeristet.

I nattens debatt mellan presidentkandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton ställdes den republikanske kandidaten mot väggen – kommer han att acceptera resultaten om han förlorar?

– Jag kommer att titta på det när det sker. Jag bestämmer inte det nu. Media är så dåliga. De är oärliga. De förgiftar människors hjärnor, svarade Trump och fortsatte med att säga att ”han får se hur han gör när tiden är inne”.

Hillary Clinton reagerade direkt på hennes motståndares kommentar.

– Det är fruktansvärt, svarade hon.

Expert: ”Mycket allvarligt”

Nu sågas Donald Trumps uttalande av experter över hela världen. Det beskrivs bland annat som ”ett hot mot demokratin”.

– Det är allvarligt på flera sätt. Accepterar man inte valresultatet så innebär det att man kritiserar de spelregler som är satta och det är mycket allvarligt, säger Stefan Dahlberg, docent i statsvetenskap vid Göteborgs univeristet.

Enligt honom har Trump återigen spelat på ”populistkortet” och dragit det vanliga folket mot eliten.

– Om inte ens eliten tror på spelreglerna varför ska då befolkningen tro på det? Ett sådant här uttalande kan resultera i ännu större misstro, ökad polarisering och större missnöjde – om det blir riktigt illa, säger han.

Långsiktigt skulle Trumps ord kunna leda till att befolkningen har mindre benägenhet att följa lagar och regler, att färre vill betala skatt eller att fler trotsar viktiga samhällsfunktioner, enligt Dahlberg.

”Är en skandal”

Uttalandet bryter mot en grund inom den demokratiska processen, en grund som bygger på att förlorare känner att de inte har befolkningens stöd.

– Det här är en förändring i det politiska landskapet. Nu är demokratin mer under press än vad den varit under 50 år, säger Stefan Dahlberg.

Även flera andra experter har sågat det Trump sa under debatten. Bland annat säger Van Jones, politisk kommentator på CNN, att det var ”häpnadväckande”.

– Det här är en sorglig kväll för vårt land. Det är en skandal. Den här mannen visar så lite förtroende för vårt lands politiska system att det är häpnadsväckande, säger han.

SE HÖJDPUNKTERNA: Debatten på två minuter TV

SÅ VAR DRABBNINGEN: Debattens sju hetaste ordväxlingar

WOLFGANG HANSSON: Där kan han ha förlorat

TRUMPS HÅN: Väste ”hon är en otäck kvinna”
CLINTON VANN: Första mätningen – så tyckte väljarna

VÄGRADE SVARA: Chock efter Trumps uttalande om resultatet

Publisert:

LÄS VIDARE