Trump öppnar för oseriösa kändisar

Foto: AP
Mr President? Kanye West har sagt att han kan ställa upp.
NYHETER

Säga vad man vill om Donald Trump men en sak har han lyckats med.

Sänka ribban för vad som krävs för att ställa upp som presidentkandidat i framtiden.

Räkna med att nästa valrörelse blir full av okvalificerade kändisar som tycker att de är överlägset bättre än Trump.

I valet för fyra år sedan funderade fastighetsmiljardären Trump på att kandidera. Men kom fram till att hans stöd var obefintligt. Det amerikanska folket ville helt enkelt inte ha en dokusåpaskådis som president även om han på ytan verkade vara en mycket framgångsrik affärsman.

Ribban för vem som kunde kandidera låg fortfarande på en hyfsat hög nivå.

Det var då det.

I årets valrörelse fångade Trump upp ett missnöje som länge legat och grott hos de amerikanska väljarna och nu slagit ut i full blom.

Trump har under valrörelsen visat prov på ett totalt förakt för fakta. Hans konstanta lögner är så väldokumenterade att det känns onödigt att rabbla upp några.

Visst underhållningsvärde

Hans valmöten har precis som en komikers framträdanden ett visst underhållningsvärde men som uttryck för politisk sakkunskap eller ett politiskt program är de fullständigt värdelösa.

Trump har dessutom visat prov på en häpnadsväckande omogenhet och ett sällsynt dåligt omdöme genom att förnedra och förolämpa både enskilda personer och hela folkgrupper. Han är en kappvändare av sällan skådat slag.

Lägg därtill att han helt saknar politisk erfarenhet.

Diger lista

Trots denna digra katalog av tillkortakommanden lyckades han få det republikanska partiets nominering.

Jag frukar för vad detta kommer att betyda för framtida presidentval.

Rimligen finns det massor av artister, idrottsmän och andra kändisar som tycker att de är minst lika kvalificerade att leda landet som Donald Trump.

Normalt hade de aldrig funderat seriöst på att försöka nå Vita huset men nu kommer de att se det som fullt möjligt, oavsett om de har några kvalifikationer vid sidan av "sunt förnuft". Om en så uppenbart illa lämpad person som Trump kan nå nomineringen, så varför inte testa.

Redan har Kim Kardashians man Kanye West sagt att han tänker ställa upp 2020. Normalt hade det tolkats som ett skämt men nu är det nog säkrast att ta det på fullaste allvar. Särskilt bland republikaner kan vi vänta oss en formidabel flodvåg att okvalificerade kandidater som aldrig sysslat med politik.

Trump har inte bara sänkt ribban för framtida kandidater. Sannolikt har han också på ett fundamentalt sätt undergrävt respekten för presidentämbetet. Att vara USA president har varit det kanske mest prestigefyllda uppdraget i världen. Det har åtföljts av en enorm respekt.

Förlorad lyskraft

Årets under bältet-valrörelse har devalverat ämbetets lyskraft. Något som också kan bidra till att högt kvalificerade personer som funderar på att ge sig in i politiken med presidentämbetet som slutmål istället avstår och väljer andra karriärer. Det är illa inte bara för USA utan för hela världen eftersom USA:s president har makt och inflytande som sträcker sig långt utanför nationens gränser.

Delvis har de båda partierna och deras politiker sig själva att skylla. Demokrater och republikaner i kongressen har visat en skrämmande oförmåga att samarbeta och kompromissa.

Häromåret såg Ted Cruz, Trumps främsta utmanare till att bli presidentkandidat, till att den amerikanska staten var tvungen att stänga under flera veckor för att han inte fick som han ville när det gällde Obamacare, den nya sjukförsäkringen. Nu har republikanerna i månader vägrat att kalla till förhör Obamas kandidat tänkt att fylla en lucka i Högsta domstolen. Hela processen i USA:s maktdelningssystem är helt förlamad.

Käppar i hjulet

Vilket för övrigt gäller nästan all omfattande lagstiftning. Republikanernas enda mål är att sätta käppar i hjulet för president Obama. Säkert kommer demokraterna att agera likadant ifall Trump vinner valet.

Det har resulterat i ett utspritt politikerförakt och en enorm ilska mot maktapparaten.

Utan den ilskan hade fenomenet Trump aldrig kunnat födas.

ARTIKELN HANDLAR OM