Här räddas 10-åriga Aysha från IS

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

”Trodde aldrig ni skulle komma”

1 av 2
10-åriga Aysha trodde att hoppet var ute. ”Jag är så tacksam”‚ säger hon till de irakiska soldaterna i videon.

Efter tre dagar utan mat och vatten i den IS–belägrade byn Kafer i Irak trodde 10-åriga Aysha att hoppet var ute.

Men plötsligt kom räddningen efter två år i fångenskap.

– Jag trodde aldrig att ni skulle komma, utbrast den lilla flickan med tårar i ögonen när irakiska styrkor intog byn.

Byn Kafer, cirka 30 kilometer från den IS-belägrade staden Mosul i norra Irak, har varit kontrollerad av terrorgruppen IS sedan 2014. Men förra torsdagen kom äntligen befrielsen efter dagar av intensiva flyganfall och hårda strider i området.

Då intog irakiska militärstyrkor byn och tryckte tillbaka IS i den nu pågående offensiven som ska återta Mosul.

”Trodde inte ni skulle komma”

En tv-kamera fångade det hjärtskärande ögonblicket när lilla Aysha räddades av irakiska styrkor som ger henne kex och vatten. Aysha berättar att de varken haft mat eller vatten i tre dagar och att hon och mamman befriades men att pappan tillfångatagits och dödats av IS.

– Jag är så tacksam. Jag trodde aldrig ni skulle komma. Jag vill kyssa era fötter, säger den lättade lilla flickan och omfamnar en av soldaterna.

LÄS VIDARE

Fråntogs sina värdesaker

Aysha berättar vidare att IS tagit många barn från hennes by och att ingen vet vad som hänt med dem, men att några av dem är döda.

IS tvingade även hennes mamma att lämna ifrån sig deras pengar och smycken. Aysha och hennes mamma fördes efter fritagningen i säkerhet till den närbelägna byn Qayyarah, som även den tidigare befriats från IS.

Striderna omkring och om Mosul har sedan offensiven inleddes i måndags blivit allt intensivare och drabbat de civila hårt.

Under lördagen kom uppgifter om att 284 män och pojkar i området har avrättats de senaste dagarna då de använts som mänskliga sköldar.

IS alltmer kraftfulla

Samtidigt trycks IS tillbaka alltmer, vilket får terrorgruppen att agera mer kraftfullt. På lördagskvällen kom larm om att giftig gas sprids söder om Mosul sedan en svavelfabrik satts i brand av misstänkta IS-anhängare, i syfte att försvåra framryckningarna mot den intagna staden.

Runt 1 000 människor fick vård för andningsproblen uppger Reuters.

Publicerad: