’Terroristen kunde gripas efter Säpo-tips’

avErik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Svenske Osama Krayem greps igår av belgisk polis, misstänkt för inblandning i terrorattentaten i Bryssel i mars.

Gripandet skedde efter ett tips från Säpo, skriver belgiska HLN.

Krayem uppges ha skickat ett Facebook-meddelande till en släkting, vilket upptäcktes.

Det var i går som polisen i Belgien kunde gripa fem personer, misstänkta för inblanding i Brysseldåden.

En av de gripna uppges vara den svenske medborgaren Osama Krayem, 23.

Den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws skriver att belgisk polis kunde spåra Krayem efter att den svenska säkerhetspolisen upptäckt Facebook-kommunikation mellan honom och en släkting. Säpo överlämnande informationen till sina belgiska kollegor varpå gripandet kunde genomföras.

Säpo vill inte ge några detaljer i ärendet.

– Skulle det finnas den här typen av internationellt samarbete i samband med en förundersökningen så är det omgärdat med sekretess enligt lag. Vi uttalar oss ytterst sällan i pågående utredningar, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

Hur ser samarbetet ut mellan länder rent generellt efter dåden i Paris och Bryssel?

– Det finns ett intensivt samarbete mellan europeiska och internationella säkerhetstjänsten. Det är helt nödvändigt för att klara av den situation som råder just nu, säger Franzén.

’Köpte bombväskor’

Krayem filmades strax innan sprängningen i tunnelbanevagnen i centrala Bryssel. Han köpte då en biljett tillsammans med den person som utlöste bomben, Khalid El Bakraoui. De båda bar likadana ryggsäckar och Krayem uppges vara den som köpte väskorna som dolde bomberna på Zaventem-flygplatsen i Bryssel.

Fem greps

Krayem föddes i Sverige och hans föräldrar kommer ursprunligen från Syrien. Han ska ha rest till just Syrien i början av 2015 efter att ha radikaliserats hemma i Malmö. Han återvände till Europa på hösten samma år med flyktingströmmen från det av inbördeskriget härjade landet.

Sammanlagt kunde belgisk polis i går gripa fem personer. Bland dem finns Mohamed Abrini, misstänkt för inblandning i Paris-dåden och som kan vara den person som sprang från flygplatsen i Bryssel utan att detonera sin bomb.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM