Ett proffs som vet hur man gör radio

avJens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Kalle Assbring Kalas
Annika Lantz.

Hon är radioveteran som pratat om allt i programmen.

Men aldrig om sin cancer.

Annika Lantz gör humor av sina misslyckade skådespelardrömmar och den livshotande sjukdomen.

Ett ”Sommar i P1” som börjar med ljud. Som utnyttjar att det är just radio.

Annika Lantz minns när hon var 5 år och såg ”Jesus Christ superstar” på bio med mamma. Som höll för öronen på sin dotter under scenen när de spikade upp Jesus på korset. Ljudet av spikandet inleder sommarprogrammet. Annika Lantz berättar vilka otäcka bilder hennes fantasi skapade. Så ska radio göras.

Hon är veteran och säger själv att hon tänkte tacka nej när hon blev erbjuden att sommarprata. Har hon inte redan berättat allt om sig själv?

Nej, det fanns saker hon inte pratat om. Cancerdiganosen hon fick förra året. Hon berättar om livsmoderhalscancern, om strålningen och annan behandling. Följderna. Hon kom in i klimakteriet och mensen upphörde.

Detta rapporterar hon med mycket humor och glädje. Annika Lantz låter som ett stort leende när hon tar oss igenom vad som hänt i hennes kropp det senaste året. Hur hon älskar att vara fri från mens.  Vad hennes man Thomas också tvingats gå igenom när hon blev sjuk.

Bakom den leende tonen finns en del syrliga sarkamser och beska skämt, som när hon pratar om kritik hon fått genom åren. Hur annorlunda det var på den tiden arga lyssnare skrev vykort iställer för epost. Hur hon önskar att oro för klimatproblem skulle skapa lika mycket känslor som när hon pratat om mens.

Hon berättar att hon bara gråtit en gång i radio, och det var till sången ”Där va vi förenade” med Andreas Grega. Den spelar hon förstås, i ett program med skickligt blandade radiofavoriter.

Hon kallar det att kliva av vardagen, beskedet om cancern förra våren och sommaren som följde. Hon bekänner en ständig oro och hypokondri, men programmet känns tryggt och kontrollerat.

Ett proffs som vet hur man gör radio. För att roa och retas.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM