Många döda efter IS-dåd i Bagdad

1 av 7
NYHETER

Två bomber dödade minst 125 personer, bland dem många barn, i centrala Bagdad tidigt på söndagen, uppger officiella källor enligt BBC.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet.

Minst 125 personer dödades, däribland många barn, och runt 200 personer skadades i dubbla bombattacker i Iraks huvudstad Bagdad tidigt på söndagen, uppger officiella källor enligt BBC.

Sedan nyheten om explosionerna först kom har dödssiffran stigit snabbt och den väntas kunna stiga ytterligare under dagen.  

Familjer och unga

De allra flesta dödades i den första explosionen som drabbade stadsdelen Karada, där många handlade inför de kommande festligheterna som avslutar Ramadan. Enligt nyhetsbyrån AP befann sig många familjer och unga människor i området.

Inrikesdepartementet uppger att attacken var en bilbomb nära en restaurang och att butiker brann i området.

Den andra bomben detonerade strax efteråt vid en marknad i de östra delarna av Bagdad och dödade en handfull personer, skriver Reuters.

IS tar på sig skulden

IS har hittills tagit på sig ansvar för den första explosionen som var den dödligaste av de två. I ett uttalande skriver terrorsekten att dådet var riktat mot shiiter i Karadaområdet.

Det senaste året har IS utfört flera sprängdåd i Irak. Den 11 maj dödades över 100 människor i en serie av bomber i Bagdadområdet. Den irakiske politikern Mowaffak Baqer al-Rubaie säger till Al Jazeera att IS allt oftare tar till traditionell terrorism i takt med att de förlorar mark i Irak. För drygt en vecka sedan meddelade militär att man befriat staden Falluja från terrorgruppen. Tidigare har man även återtagit städerna Ramadi, Hit och Rutba.

IS har dock fortfarande kontroll över landets näst största stad, Mosul.

– De är så desperata att höja stridsviljan hos sina krigare då många lämnar gruppen dagligen. Jag tror att den här sortens attacker kommer att öka, säger Baqer al-Rubaie till Al Jazeera.

ARTIKELN HANDLAR OM