Efter Tesla: Här är Elon Musks nya idé

Publicerad:
Uppdaterad:
Elon Musk har vind i seglen. Här på en presskonferens vid Teslas huvudkontor i Palo Alto i april 2015.
Foto: AP
Elon Musk har vind i seglen. Här på en presskonferens vid Teslas huvudkontor i Palo Alto i april 2015.

NYHETER

Nu ska hypade Tesla bli mer än en elbil.

Entreprenören och våghalsen Elon Musk vill skapa ett ”varuhus” för gröna konsumenter där man ska kunna shoppa allt på samma ställe: elbilar, jättebatterier och solpaneler till hemmet.

I går kom nyheten att Tesla-grundaren vill slå ihop sitt elbilsföretag med SolarCity, en av USA:s största solpanelsleverantörer, där han också är storägare.

– Det här är det självklara draget. Världen har inte brist på bilföretag, sa Elon Musk under en presskonferens.

Den hyllade Silicon Valley-entreprenören vill skapa ett storföretag för grön energi. I Tesla-butiken ska man inte bara kunna köpa sin elbil, utan också jättebatterier och solpaneler som laddar upp både hemmet och bilen.

Ett sådant ren-energi-paket skulle i runda svängar gå på mellan 400 000 och 580 000 kronor.

”Enkelt skapa grön livsstil”

– För konsumenterna kommer det att bli enklare att ta steget att skapa en grön livsstil, säger Greg Delaune, vd på UIX Global, ett Silicon Valley-företag som jobbar med att bygga gröna, smarta städer.

Elon Musks vision har alltid varit densamma som för många andra Silicon Valley-entreprenörer: att skapa en bättre värld. Men Musk sticker ut. Hans vision om att skapa en fossilfri värld färgar allt han tar tag i. Förutom Tesla och solcellsjätten Solar City har han också rullat igång Hyperloopen, framtidens ilsnabba tågkapslar som ska färdas i samma hastighet som flygplan i vacum-rör. Om allt ändå visar sig gå åt skogen och planeten går under har Musk en lösning för det också. Hans rymdföretag SpaceX jobbar med att ta människor till Mars och skapa kolonier på andra planeter.

Bränner pengar

Om Musks förslag – att Tesla köper SolarCity för 2,8 miljarder dollar – går igenom ska aktieägarna bestämma. Båda företagen bränner pengar i vild fart – tillsammans hisnande 50 miljarder kronor förra året.

Men Teslas nya Model 3, som enligt planerna ska rulla ut ur fabriken i slutet av nästa år, har uppmuntrande försäljningssiffror. Redan nu har 400 000 personer lagt in en beställning på den nya elbilsmodellen, vars prislapp för första gången ligger på en överkomlig nivå, runt 290 000 kronor.

Publicerad: