Jan Emanuel polisanmäls för olaglig trädfällning

Uppdaterad 2016-03-05 | Publicerad 2016-03-04

Flyktingentreprenören Jan Emanuel Johansson köpte SSU:s sommarparadis utanför Stockholm för 6,3 miljoner kronor.

Nu polisanmäler kommunen den tidigare S-toppen för olaglig skogsavverkning.

Samtidigt bor ett 20-tal hantverkare i de avsides belägna lokalerna – utan fungerande avlopp.

Kursgården Rösjön i Sollentuna fungerade i 77 år som socialdemokratiska ungdomförbundet SSU:s sommarparadis.

Men våren 2014 köpte den tidigare riksdagsledamoten Jan Emanuel Johansson (S) anläggningen - som ligger bara 15 minuter från Stockholm city - för 6,3 miljoner kronor genom sitt bolag Dandelion specialfastigheter, som tillhandahåller fastigheter åt många av S-toppens HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

Det innebär ett kvadratmeterpris på knappt 85 kronor per kvadratmeter inklusive kursgården, dansbana och tre sportstugor.

”Viktig naturpassage”

Sommaren 2015 avverkades en stor del av träden på den delen av tomten som vetter mot stranden - där inga träd får fällas enligt miljölagstiftningens förstärkta krav på strandskydd 300 meter från vattnet.

– Området ligger i Rösjökilen som är en viktig naturpassage med stora naturvärden. Att självsvåldigt avverka där är ett sabotage av idén om gröna kilar, säger Herbert Henkel, tidigare ordförande i Naturskyddsföreningen i Sollentuna.

Han misstänker att avverkningen är ett medvetet drag för att få dispens för att bygga närmare stranden. Enligt tidningen Mitt i planerar Jan Emanuel Johansson att bygga äldreboende, bostäder och ett kollo på tomten.

– Här kan man misstänka att man försöker föregripa en bygglovsprocess genom att minska ett naturvärde, säger Herbert Henkel.

”Misstanke om brott”

I torsdags anmälde Sollentuna kommun S-toppens fastighetsbolag till polisen för avverkningen.

– Vi bedömer att det finns en misstanke om brott mot strandskyddet och den frågan har vi nu lämnat till polisen för åtalsprövning, säger Elisabeth Thelin, förvaltningschef på Sollentuna kommuns miljö- och byggnadskontor.

Lokalpolisområdeschef Emil Andersson säger att ärendet troligen kommer att överföras till en särskild utredningsenhet med fokus på miljöbrott.

– Det är givetvis allvarligt om man har begått brott mot strandskyddet och avverkat skog. Det kommer vi givetvis att titta på, säger han.

Utreder avlopp

Samtidigt utreder kommunen fastighetsbolaget för misstänkta miljöförseelser efter att flera anmälningar kommit in om avloppslukt från tomten. Efter en inspektion i torsdags konstaterar man i en rapport att anläggningens avlopp inte fungerar - samt att personer som bor på platsen har gjort sina behov på tomten.

– Avloppstanken var i behov av tömning och det var den som luktade, säger Elisabeth Thelin.

Hon uppger att ett 20-tal personer bor i anläggningen för närvarande.

– Dandelion specialfastigheter hyr ut anläggningen till en målerifirma som låter sina anställda bo där. Nu kommer vi att utreda funktionen på avloppsanläggningen och en del i utredningen blir att också undersöka hur många det finns i bostäderna, säger Elisabeth Thelin.

Aftonbladet har förgäves sökt Jan Emanuel Johansson upprepade gånger för en kommentar.

ANNONS