Kändisarna visar sitt stöd – i luciakronor

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Skärmdump från Alice Bah Kuhnes instagram.

Åhléns har fått dra tillbaka en reklam som visar en mörkhyad pojke som lucia efter flera rasistiska och hatiska kommentarer.

Nu visar kändisar och svenskar i allmänhet sitt stöd genom att lägga upp bilder på sig själva i luciakrona. En som stöttar är kulturministern Alice Bah Kuhnke: ”Kärlek och respekt. Det är inte så svårt.”

Varuhuset Åhlens la den 29 november upp en reklam på sin Facebooksida med en mörkhyad pojke i vit luciadräkt och luciakrona.

Men kommentarsfältet fick flera hatiska och rasistiska kommentarer. Som en motreaktion gick många fler in och hyllade bilden och kommenterade med hjärtan.

Så här skriver höjdhopparlegendaren Stefan Holm på Instagram:

Enligt somliga var det alltså inte okej med en liten svart pojke som Lucia i en reklamannons. Då är frågan: Är det okej med en blekfet fyrtioårig man istället?

Skärmdump från Stefan Holms instagram.
Skärmdump från Stefan Holms instagram.

”Det är inte så svårt”

Men under måndagen tog Åhléns bort reklamen från sin sociala medier.

– Av respekt för de inblandade så har vi bestämt att vi ska ta ned bilden från våra kanaler, säger Åhléns marknadschef Lina Söderqvist till SVT Nyheter.

Nu har flera kändisar och svenskar i allmänhet börjat publicera bilder på sig själva för att visa stöd och stå upp mot rasism och hat.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke är en av dem som lagt ut en bild på sig själv i luciakrona på Instagram.

”Kärlek och respekt. Det är inte så svårt.”, skriver hon till bilden tillsammans med hashtagen #jagärhär, en hashtag som syftar till att göra nätet till en vänligare plats.

Flera kända svenskar

– Vi måste visa civilkurage och jag vet att vi är många. Alla kanske inte har organiserat sig och vi har kanske tagit människors lika värde för givet, men nu är det dags att ställa oss upp och protestera, säger Alice Bah Kuhnke till SVT.

Andra kända svenskar som hängt på är bland andra Alexandra Pascalidou, Bianca Wahlgren och Gabriel Fors.

Publicerad: