Fynd i rymdskeppet – ”helig graal för samlare”

1 av 6 | Foto: Privat
NYHETER

Peter Hillblom, 46, köpte en låda med Star Wars-memorabilia.

Samlingen visade sig ruva på en oväntat hemlighet – en helig graal.

– Hur det än blir så har jag skrivit in mig i Star Wars-historien på något konstigt sätt, säger Hofors-bon Peter Hillblom .

Som liten lekte och samlade Peter Hillblom på Star Wars-leksaker och för några år sedan väcktes samlarlusten och glädjen till liv igen, då han upptäckte att hans föräldrar sparat alla figurer från barndomen.

Intresset har växt och numera brukar han köpa större partier med blandade objekt som han delvis säljer och delvis behåller.

Nyligen köpte han en samling med figurer, tv-spel och en leksaksmodell av Star Wars-skeppet Millennium Falcon. Ursprungligen tillverkad 1984 i England, men såld i Sverige.

– Skeppet skramlade och säljaren sa att det kunde ha ramlat i en ljussabel från en figur, så jag skruvade isär det och där låg det en massa småprylar, säger Peter Hillblom.

”Ge honom en Falcon”

Men inte bara.

– Sedan satt den här lappen på insidan också.

En lapp på vilken det i blått bläck är skrivet: ”Jag har gjort över 4 000 av de här, när kvalificerar jag mig för en gratis Falcon?”.

– Den lossnade från en bit nött tejp och jag tänkte att liknande satt på alla skepp. Men jag såg ju att det stod skrivet med riktigt bläck så jag fotade av allting och la ut bilder i en internationell Facebook-grupp för samlare, säger Peter Hillblom.

Reaktionerna lät inte vänta på sig:

”Ge mannen en Falcon”, ”Det är det häftigaste jag någonsin sätt. Seriöst. Någonsin” och ”*Snörvel* Jag hoppas han fick sin Falcon” är några av kommentarerna.

– De tyckte att det var fantastiskt, att någon haft tråkigt på nattskiftet och fäst den där inuti. Vissa tycker det är en helig graal, säger Peter Hillblom, som först skrev om händelsen på sin blogg.

Auktionerar ut den

I Facebook-tråden går det att följa hur flera personer försöker luska fram vem den mystiske ”Derek” är som skrivit lappen. Ännu har ingen lösning på mysteriet hittats.

Upptäckten till trots så tänker Peter Hillblom inte behålla vare sig sin Millennium Falcon eller lappen.

– Nej, det finns de som samlar på kartonger, lappar och kvitton medan jag har halkat in mer på asiatiska fejkfigurer. De är fula men charmiga, säger han.

Rymdskeppet med lappen i har han lagt ut till auktionsförsäljning på ett stängt Star Wars-forum i Sverige.

– Den är såld i Sverige från början så det känns kul att den får stanna i här och gå över till en svensk samlare. För mig känns det bara roligt. Hur det än blir så har jag skrivit in mig i Star Wars-historien på något konstigt sätt.

”Måste gråta blod”

Auktionen pågår till klockan 21 på onsdagskvällen. Vid lunchtid var köpare beredda att betala tre gånger så mycket som utropspriset på 1 200 kronor.

– Men det lär väl stiga ännu mer när deadlinen närmar sig, säger Peter Hillblom.

Har du pratat med den tidigare ägaren?

– Nä, han dök upp i en diskussiontråd och kommenterade köpet. Men den killen måste nog gråta blod eftersom han inte själv tittat efter.

Andra galaktiska dyrgripar

Peters Millennium Falcon är inte den enda värdefulla klenoden från Stjärnornas krig-världen.

2015 sålde Star Wars-fantasten Craig Stevens sin Bobba Fett-figur och gjorde sig en rejäl hacka. Figuren hade han köpt för 50 pund 1990. Men säljpriset förra året landade på 18 000 pund, eller 225 000 kronor.

Valet att sälja låg inte långt bort för honom.

– Man tänker: Här sitter jag i en hyresrätt med en låda figurer värda ett nytt hus. Det är inte mycket att tänka på då, sa han då, vilket Aftonbladet rapporterade.

I slutet av 2015 såldes en miniatyrmodell av Millennium Falcon för 3,7 miljoner kronor på auktion i Hollywood. Det blev då det dyraste Star Wars-föremål som gått under klubben.

Modellen användes i öpningsscenen av ”Stjärnornas krig”-filmen från 1977.

I oktober 2015 såldes en modell av stjärnskeppstypen Blockade runner, också det för omkring 3,7 miljoner kronor. På auktionen i USA såldes också den kostym som Carrie Fisher bar när hon spelade slav, under Jabba the Hutt i Jedins Återkomst, för 800 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Star wars

Hofors