32 brandmän i norra Värmland säger upp sig

NYHETER

Protesterar mot nedskärningar

1 av 3

I morgon kommer samtliga 32 brandmän på räddningstjänsten i Stöllet och Sysslebäck i norra Värmland att säga upp sig.

Massavhoppen är en protest mot planerade nedskärningar på 900 000 kronor.

– Vi ställer våra platser till förfogande, säger Stefan Persson, förman på räddningsstyrkan i Stöllet.

Frågan om deltidsbrandmännen i norra Värmland har dragits i långbänk av Torsby kommun. I juni förra året kom det första aviserade beskedet om nedskärningar, den gången rörande Vitsands brandstation.

”Nu får det vara nog”

Nu har man fått ytterligare besked. Det ska totalt sparas 900 000 kronor vilket, enligt Stefan Persson, förman på räddningsstyrkan i Stöllet, kommer att drabba totalt fem stationer.

– Vi känner att nu får det vara nog, säger han till Aftonbladet.

De 32 brandmän som förslaget från kommunen berör kommer nu att säga upp sig i protest. En nyhet som P4 Värmland var först med att rapportera om

– Vi ställer våra platser till förfogande, vi har en uppsägningstid på tre månader så får vi se hur kommunen kommer att lösa detta, säger Stefan Persson.

”Beklagligt”

Räddningschefen i Torsby kommun, Pär Maltesson, vill inte i detalj kommentera deltidsbrandmännens beslut.

– De gör det väl för att sätta press på politikerna. Jag har ingen aning om vad som kommer att hända, det är nu upp till kommunen att ta tag i detta, säger han.

Anna Melin-Nyström (C) är ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden i Torsby kommun. Hon förstår inte varför brandmännen nu har beslutat att säga upp sig.

– Det är beklagligt att de tar så drastiska beslut innan den politiska processen är klar. Vi har ett förslag som ska presenteras på nämndens möte på onsdag, sedan kan det bli ett beslut tidigast i juni, säger hon.

Vad betyder det för bygden att brandmännen säger upp sig?

– Det är beklagligt. Jag hoppas verkligen att vi ska komma fram till en lösning.