16-åriga flickan talar ut om brutala våldtäkten

1 av 3
NYHETER

Polisen misstänker att den 16-åriga brasilianska flickan våldtogs av 33 män.

Över hela landet protesterar folket mot det sexuella våldet – samtidigt som flickan skuldbeläggs på sociala medier.

– Det är stigmatiseringen som gör mest ont, säger hon enligt AP.

Brasilien skakas av en synnerligen brutal gruppvåldtäkt som ska ha inträffat förra lördagen.

Den 16-årig flickan minns att hon besökte sin pojkvän i Rio de Janeiro under eftermiddagen. Dagen efter vaknade hon upp utan kläder omgiven av beväpnade män.

I förhör berättade hon senare att hon våldtogs av 33 män.

Delar av övergreppet filmades och spreds på sociala medier. I ett klipp säger en av männen att man varit fler än 30 som ”gjort henne gravid”.

Fyra gripna

Fyra av männen har identifierats och gripits men polisen söker fortfarande efter resten av de misstänkta förövarna, berättade man under en presskonferens på fredagen enligt nyhetsbyrån AP.

Händelsen har väckt en stor vrede i ett land som visar en mörk statistik när det handlar om våld mot kvinnor. Enligt myndigheten för allmän säkerhet våldtogs en kvinna var elfte minut under 2014. 

På sociala medier sprids nu antivåldtäktskampanjen #estupronuncamais (aldrig mer våldtäkt) och i olika delar av landet planeras demonstrationer. Men med kampanjen följer också nedsättande kommentarer riktade mot offret. Om hur hon var klädd och vad hon ens gjorde där.

”Man säger att det är hennes fel”

När 16-åringen nu väljer att kommentera våldtäkten lyfter hon frågan om skuldbeläggning.

– Jag mår skit. Det är stigmatiseringen som gör mest ont. Det är som om man säger att ”det är hennes fel, hon bar utmanande kläder”. Jag vill att folk ska förstå att det inte är kvinnans fel. Man kan inte klandra ett rånoffer för att ha blivit rånad, säger hon enligt AP som referar till O Globo.

Under fredagens presskonferens poängterade Fernando Veloso, polischef i Rio de Janeiro, att mörkertalet vid våldtäkter är stort.

– Om bilderna inte hade lagts ut på sociala medier kanske vi inte hade suttit här i dag, säger han enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM