Valrysare väntas i Australien

NYHETER

En valrysare väntas i Australien när rösterna ska räknas i dagens val. Opinionssiffrorna visar på nästan lika stort stöd för Labors Bill Shorten som för sittande premiärministern Malcolm Turnbull.

Den sittande koalitionen har fått se glappet till det stora oppositionspartiet Labor minska till att vara minimalt, visar opinionsundersökningar sista dagarna före valet

Efter Storbritanniens beslut att lämna EU har en av de största valfrågorna, ekonomin, fått ännu större utrymme. Liberalernas Turnbull, tidigare investeringsrådgivare och entreprenör, argumenterar för att Australien måste vara motståndskraftigt när sådana "oväntade motvindar, som Brexit", kan påverka ekonomin.

– Vi måste ha en plan, vi måste ha planen som passar vår tid, en tid för tillfällen och för utmaningar, säger han till AFP.

"Känns fantastiskt"

Även Shorten lovar att få ordning på ekonomin men vill satsa på utbildning och hälsa, vilket skulle innebära en hel del investeringar.

På valdagen ser han ut att vara full av tillförsikt.

– Det känns fantastiskt, jag har älskat varje minut jag har pratat om våra positiva planer för Australien, säger Shorten till AFP och tillägger att det som är bäst för arbetar- och medelklassen kommer att avgöra valet.

Homoäktenskap stor fråga

Turnbull har lovat en folkomröstning om homoäktenskap om han vinner, något som oppositionsledaren Bill Shorten inte vill ha, då han tror att det kommer att utlösa en homofobisk debatt i landet. Han vill i stället se en jämställd lag när det gäller äktenskap inom 100 dagar om han kommer till makten.

Vallokalerna öppnade klockan 8 på morgonen (vid midnatt, svensk tid) och 15,6 miljoner väljare ska lägga sin röst i det obligatoriska valet.

Labor behöver 19 platser till i parlamentet för att få de 76 som behövs för att få makten, medan Turnbulls koalition kan förlora 13 platser av sina tidigare utan att förlora den.

TT