Par skröt om att ha bestigit Mount Everest – bluffen avslöjad

NYHETER

Ett indiskt par hävdade att de var första paret i världen som bestigit Mount Everest.

De fick till och med ett certifikat utfärdat av de lokala myndigheterna.

Nu pekar allt på att bilderna var photoshoppade.

På en presskonferens i början av juni berättade det indiska paret Dinesh och Tarakeshwari Rathod att de bestigit Mount Everest den 23 maj. Paret, som båda jobbar som poliser, hävdade att de var det första kärleksparet någonsin som tagit sig hela vägen till toppen av berget tillsammans. De kunde till och med visa upp intyg som de nepalesiska myndigheterna utfärdat.

Verkar vara en bluff

Men nu verkar det som att allt var en bluff, skriver Daily Mail. Häromdagen skrev klättraren Satyarup Siddhanta ett Facebookinlägg där han anklagar paret för att ha hittat på alltihop.

”Det här är helt otroligt. De stal mina bilder och photoshoppade in sina bilder. Var är bergsklättringen på väg? Skäms, poliserna från Pune”, skriver han.

Foto: Privat.

Satyarup laddade även upp sin egen bild från när han besteg Mount Everest. Samma bild som tidigare lagts upp på hemsidan Makalu Adventure med texten ”Dinesh och Tarakeshwari Rathod på toppen av Mount Everest”.

Foto: Privat.

Dessutom publicerade han en bild på sig själv där han gör tummen upp på toppen.

Även den bilden har använts för att styrka Dinesh och Tarakeshwaris historia. Dock med en indisk flagga, annan färg på handskarna och stövlarna och med ett, vad det verkar, inklippt ansikte.

Utreds av polis

Som om inte det vore nog har en annan bild som påstås föreställa paret spridits. På den bilden har de röda overaller, andra handskar och stövlar på sig. Klättraren David Gate, som bestigit berget vid sex tillfällen, säger till Daily Mail att det är otänkbart att någon skulle byta kläder under en bestigning av Mount Everest. Enligt honom är det för kallt och slitsamt.

Enligt BBC utreder indisk polis nu parets historia.

ARTIKELN HANDLAR OM