Swedish Match

Prillig idé kan bli prisad succé

avFredrik Rundkvist

Portionssnus + plåster räddade Bengts tandkött

Snus utan sveda Bengt Wiberg har uppfunnit ett portionssnus som inte pajar tandköttet. ”Det började med att jag satte ett plåster på prillan”, säger han. Nu har han sökt patent och tagit kontakt med Swedish Match - om allt går vägen kan Bengts uppfinning göra honom snuskigt rik.

Storsnusaren Bengt Wiberg, 58, höll på att få betala ett högt pris för prillan:

Pajat tandkött.

– Det var så jag fick idén till det stingfria snuset, ­säger han.

Ett generalfel med snus är att det irriterar slemhinnorna i munnen. Efter ett tag bildas en ­lesion, en grop, där man brukar ha prillan.

Bengt Wiberg på Lidingö vet allt om det där. När han besökte tandläkaren för ett par år sedan var slemhinnan i snusgropen vit och grov, ­nästan elefanthudsliknande. Tandköttet var mycket irriterat och hade börjat dra sig uppåt tandhalsarna.

– Jag fick beskedet att skadorna var så allvarliga att jag riskerade framtida lokal tandlossning, säger han.

Använde plåster

Tandläkarens ord tog skruf. Om Bengt hade följt läkarens uppmaning och stoppat undan dosan för gott hade historien varit slut här.

I stället fick han en snilleblixt.

– Det slog mig att man använder plåster på sår på andra platser på kroppen – så varför inte i munnen?

Han fäste en bit plåster på en portionssnus och tryckte upp den på den vanliga platsen under överläppen.

– Det funkade perfekt. Svidandet upphörde direkt, men smaken, doften och effekten av nikotinet kändes precis som vanligt, säger Bengt.

”Ville slippa tillverka dem själv”

Så han fortsatte med vanligt svart snus, nu i omplåstrade prillor.

När han bytte plåstret mot kirurgtejp funkade det ännu bättre. Vid återbesöket hos tand­läkaren ett par år senare var slemhinnan frisk och tandköttet rött och återställt.

För Bengts del var beskedet en triumf. Vid det laget började han bli gripen av insikten om hur bra hans idé faktiskt var.

– Från början hade jag inte en tanke på att ta patent. Jag ville egentligen bara slippa tillverka dem själv.

Men just när han skulle skicka in idén till Swedish Match slog det honom att det kanske kunde vara en affärsidé av en helt annan kaliber än han först anat.

Det finns drygt en miljon snusare i Sverige, folk från alla samhällsklasser och delar av landet, från Malmö i söder till Norrlands fjällvärld, från Göteborgs innerstad till Stockholms skärgård.

Och många har problem med tandköttet.

På väg mot patent

Tillsammans med läkare och andra experter har Bengt Wiberg tagit fram ett speciellt membran som ligger inbakat på insidan av portionsprillan. Han är nu på god väg att få patent på sin uppfinning.

Och som kronan på verket har han nyligen tecknat avtal med den svenska tobaksjätten Swedish Match – ettan i världen när det gäller svenskt våt­snus.

Men redan i dag kan den som vill enkelt testa idén:

Fäst tre lager kirurgtejp på ena långsidan av en portionsprilla.

Klipp bort tejpen runt kanterna.

Ladda in prillan på dess vanliga plats, med den omplåstrade sidan mot tandköttet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Snus