Vi kan få se en het och våldsam sommar i USA

1 av 5
NYHETER

Läget i USA är farligt. Det var länge sedan motsättningarna var så stora som nu.

Oavsett motivet bakom polisskjutningarna är risken uppenbar att de får de den rasistiskt motiverade våldsspiralen att eskalera.

Vita poliser har de senaste åren skjutit ihjäl ett oproportioneligt stort antal svarta män. Som svart löper man mer än dubbelt så stor risk att bli ihjälskjuten jämfört med en vit.

Ett faktum som lett till en stark reaktion bland många svarta. Fram till i går inskränkte sig den reaktionen till folkliga protester och fredliga demonstrationer.

Dödskjutningarna av fem poliser i Dallas tar raskonflikten till en helt ny nivå.

I fortsättningen kommer USA:s poliser att vara ännu mer misstänksamma och ännu mer benägna att avlossa sina vapen när de griper svarta misstänkta för brott. Om så bara för en enkel trafikförseelse. 

Kan bli en brutal sommar

En redan oerhört infekterad situation riskerar att förvärras. Vi kan få se en het och våldsam sommar i USA.

I bästa fall var gärningsmannen en psykiskt störd krigsveteran. Många av de amerikaner som återvänder från att ha stridit i Irak eller Afghanistan lider av posttraumatiska stressyndrom. De är överrepresenterade i självmordsstatistiken och när det gäller att utföra olika våldshandlingar, normalt riktade mot andra familjemedlemmar.

Fortfarande är det oklart om Micah Johnson agerade på egen hand eller om han fick hjälp och understöd av de tre andra personer som sitter gripna. Om attacken var välorganiserad pekar det mot att det inte bara handlar om en ensam galning.

Efter flera år av övergrepp mot svarta från vita poliser är det inte konstigt om vreden växt i svarta områden. Även om det är en reaktion som samhället aldrig kan acceptera är det fullt möjligt att det finns enskilda eller grupper av svarta som likt Johnson är beredda att ta till våld som hämnd mot polisens övervåld.

Händer ytterst sällan

Att poliser skjuts ihjäl i USA på det här sättet är extremt ovanligt men nu när det skett är det inte säkert att det förblir en engångsföreteelse.

Vad värre är så kan det väcka ett motvåld inte bara från polisen utan också från de högerextrema, vita milisgrupper som finns runtom i USA och som bara väntar på rätt tillfälle att starta en form av inbördeskrig i landet. Det som den högerextrema terroristen Timothy McVeigh försökte uppnå med sin bomb i Oklahoma City 1995 som dödade 168 människor.

Även polisskjutningen i Dallas måste klassas som ett terrordåd.

Än en gång får vi ett bevis på hur stora rasmotsättningarna är i USA trots att det gått över 50 år sedan medborgarrättslagarna mot rasism infördes. Svarta och vita lever i stor utsträckning i skilda områden. De svarta är överrepresenterade när det gäller fattigdom och kriminalitet.

Situationen blir inte bättre av ett starkt polariserat, politiskt klimat där en presidentkandidat som Donald Trump hetsar olika grupper mot varandra.

Så länge segregationen och klyftorna får fortsätta blir det oerhört svårt att komma till rätta med det rasistisk motiverade våldet.

ARTIKELN HANDLAR OM