Explosionsartad ökning av bilbränder i Malmö

Dubblering mot förra sommaren

Aftonbladet har den senaste tiden rapporterat om de många bilbränder som inträffat i Malmö.

Nu fastslår Räddningstjänsten att bränderna i staden har ökat explosionsartat.

Under de senaste veckorna har Aftonbladet återkommande rapporterat om bilar som står i brand runt om i Sverige, många av dem i Malmö. Tidigare har det understrukits att antalet bilbränder minskar varje år – men enligt statistik som Räddningstjänsten syd tagit fram på uppdrag av Aftonbladet kan man nu se nästan en dubblering i Malmö.

– Hittills i år har vi larmats om 154 bilbränder i Malmö, vid vissa av dem brann flera bilar. Totalt under förra året fick vi in 157 fall – så vi kan snart redan vara uppe i förra årets summa, säger Ulrika Lindmark, tf operativ chef på Räddningstjänsten syd.

Dubblering mot förra sommaren

Hon säger dock att alla inte kan bedömas vara anlagda utan att vissa är rena olyckor. Men enbart under perioden juni-augusti har det rapproterats in 84 personbilsbränder – jämfört med 45 bilar under samma period förra året. Det är nästan en dubblering.

– Antalet bränder har absolut ökat och framför allt under juli och augusti har vi sett en markant ökning. Dessutom har vi haft en topp här under de senaste dagarna.

Ulrika Lindmark menar dock att Räddningtjänsten än så länge kan hantera de ärenden som kommer in.

– Det är såklart inte bra att bilar brinner men vi åker ut och släcker dem. I perioder kommer det dock in många fall samtidigt och då får vi beta av dem en i taget och vid hög belastning disponerar vi även resurser från hela Skåne. Men det är vi beredda på. Hittills har vi alltid haft personal att skicka ut.

Uppemot sju bränder per natt

Under natten till söndagen har räddningtjänsten i Malmö fått rycka ut till minst sex bilbränder och bara inom den senaste veckan har det varit uppemot sju larm varje natt. Polisen behöver nu ta in resurser från andra delar av verksamheten för att hinna med.

– Tyvärr får lite andra ärenden vänta, vi försöker kraftsamla resurserna här och se om vi kan nå någon framgång, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd till TT.

84 bilbränder i Malmö i sommar

Personbilsbränder år för år i Malmö:

2008: 161

2009: 196

2010: 136

2011: 159

2012: 158

2013: 147

2014: 152

2015: 157

Källa: MSB

Under perioden juni–augusti har det brunnit 84 bilar i Malmö, jämfört med 45 under samma period förra året.

Under natten till söndagen ryckte räddningstjänsten ut till åtta bilbränder på flera adresser i närliggande områden i Malmö.

Under torsdagskvällen sattes fem bilar i brand på knappt en timme i Rosengård, Augustenborg och Nydala.

Totalt ska 13 bilar ha brandskadats efter att nio bilar satts i brand under torsdagskvällen och natten mot fredagen.

Ingen har kommit till skada i bränderna och polisen har ännu inga misstänkta.

Under våren har fler bilbränder förekommit även i Stockholm, Uppsala, Eskilstuna, Malmö och Norrköping.

Källa: TT, Polisen Region Syd, Räddningstjänsten syd

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN