Ledarnas reaktioner på terrordådet: ”Fasansfullt”

NYHETER

Världsledarna reagerar med bestörtning på terrordådet mot flygplatsen Atatürk.

”Vi sörjer med offren och deras anhöriga. Vi står sida vid sida med Turkiet”, säger Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

”Fasansfullt attentat”, skriver Sveriges inrikesminister Anders Ygeman.

Terrordådet mot den stora flygplatsen Atatürk har dödat minst 36 personer och skadat hundratals.

Ledare runt om i världen fördömer attacken. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger att han chockades av nyheten och att även om det inte är känt vem som ligger bakom attentatet så pekar allt på att terrorister slagit till mot Istanbul igen.

”Vi sörjer med offren och deras anhöriga. Vi står sida vid sida med Turkiet”, säger han i ett uttalande under en middag i Berlin.

”Fasansfullt attentat”

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) skriver med bestörtning på Twitter: ”Fasansfullt attentat mot Istanbuls flygplats. Återigen drabbas Turkiet av terrorn. Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga”.

USA:s utrikesminister John Kerry kallar attacken ”avskyvärd” i ett uttalande under en festival i Aspen, Colorado. Han säger att attentat blivit allt vanligare och ”därför är den första utmaningen vi måste ta itu med att bekämpa ickestatliga, våldsamma aktörer”.

”Oskyldiga människors blod”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer attacken mot flygplatsen i starka ordalag: ”Syftet är helt klart ett försök att underminera Turkiet genom att utgjuta oskyldiga människors blod”, säger presidenten enligt Reuters.

Attacken utförs under den heliga muslimska månaden ramadan och presidenten sa att dådet ”visar att terrorismen slår till utan hänsyn till tro eller värderingar”.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömer också attacken i ett uttalande och säger att han hoppas de som planerat detta brott identifieras och ställs inför rätta.

ARTIKELN HANDLAR OM