Två misshandlade under Pride-evenemang

Foto: På torsdagen vandaliserades en Pride-målad bänk i Rissne.
NYHETER

Två personer misshandlades i Rissne norr om Stockholm tidigare på fredagskvällen i samband med ett Pride-evenemang i området.

– Det ska ha varit ett gäng ungdomar som tagit ner en Pride-flagga och då ska diskussion ha uppstått, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

De misstänkta gärningsmännen flydde kort därpå från platsen.

Strax innan klockan 20 på fredagskvällen fick polisen in larm om misshandel i Rissne, i Sundbyberg i norra Stockholm.

Händelsen inträffade i samband med att ett gäng ungdomar tagit ner en Pride-flagga som satt uppe med anledning av det lokala initiativet Rissne Pride.
– Det ska vara några ungdomar som har försökt hissa ner en flagga och i samband med det har diskussion uppstått, säger Anders Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

– Vad jag förstår så är det en man som har gått in och försökt hindra ungdomarna och som då har blivit misshandlad. Sen är det även en kvinna som har försökt gå emellan som också har misshandlats, säger Anders Mattson.
När polisen kom till platsen hade de två misstänkta gärningsmännen avvikt. En ”aggressiv och provocerande man” ska ha avvisats från platsen.

Polisen har under kvällen förhört flera personer som befann sig på platsen vid tidpunkten för händelsen.

Fallet rubriceras som misshandel.

Polisen snabbt på plats

En av flera personer som blev vittne till händelsen är Karin, som för dagen tagit sig till stadsdelen för att tillsammans med sitt fadderbarn delta i familjefesten.

– Det var trevligt och fint med många barnfamiljer, barn som sprang omkring och blåste såpbubblor, och det var fullt med människor från alla håll och kanter och med olika bakgrund. Vi satt kvar lite längre och plötsligt så kom ett tiotal ungdomar och försökte hissa ner regnbågsflaggan, berättar hon för Aftonbladet.

Hon såg inte själva misshandeln men uppger att en man plötsligt gick till angrepp mot personen som försökte avstyra ungdomarna.

– Jag såg inte exakt vad som hände men plötsligt ser jag en man som står över en kille som blöder och en tjej som står intill och gråter. Sen sprang han därifrån. Jag hörde ungdomarna säga att ”ni hör inte hemma här, vi äger Rissne”, och så sa de att flaggan var ful.

Karin berättar att stämningen till en början var upprörd men att polisen snabbt var på plats när det hela började bli hotfullt. Hon är ledsen för att firandet fick ett så tråkigt avslut, men säger samtidigt att det här visar varför folk inte får bli tysta och rädda.

– Vi måste fortsätta sprida kärlek. Jag tänker åka tillbaka med mitt fadderbarn i morgon, vara på plats och måla med regnbågsfärger och gatukritor på marken.

Regnbågsfärgad motreaktion

Rissne Pride är en picknick som arrangerades på fredagen som en motreaktion efter att någon eller några på onsdagen bränt en regnbågsfärgad parkbänk och klottrat homofobiska budskap i Rissne centrum.

Jesper Wiklund (V) är oppositionsråd i Sundbyberg och en av initiativtagarna. Tidigare i veckan sa han till Mitt i Sundbyberg att det inte är någon höger/vänsterfråga, utan en manifestation för allas lika värde med syfte att på bred front samla motkrafter.

Efter vad som hänt i kväll är han både frustrerad och förvånad.

– Jag trodde inte att folk skulle gå så långt. Det är en sak med klotter och vandalisering. Man har tagit ett rejält kliv när man faktiskt ger sig på människor, säger han till Expressen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sundbyberg

Pride

Brott