Självmordsdåd på flygplatsen i Istanbul

Av: Gustaf Tronarp, Isabelle Nordström, Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:

Minst 42 döda och 239 skadade i terrordådet

1 av 35

Ett självmordsattentat inträffade på den turkiska storflygplatsen Atatürk i går kväll.

Tre gärningsmän öppnade eld med automatvapen och sköt urskiljningslöst innan de sprängde sig själva i luften.

Dödssiffran har stigit till 42, och 239 människor har skadats.

Turkiets premiärminister Binali Yildirim uppger att terrororganisationen IS sannolikt ligger bakom attacken.

Ett stort antal poliser och sjukvårdspersonal larmades till flygplatsen Atatürk i Turkiets största stad Istanbul vid 21-tiden på tisdagen efter att tre självmordsbombare utfört en samordnad attack.

Två explosioner utlöstes vid flygplatsens internationella terminal och skottlossning har rapporterats både utanför och inne på flygplatsen, enligt CNN:s turkiska edition.

Ytterligare en explosion gick av precis utanför ingången till ankomsthallen i närheten av parkeringen.

Polisen tacklade bombare

De tre självmordsbombarna anlände till flygplatsen och öppnade eld med kalasjnikovs innan de utlöste sina bombbälten. Allt skedde utanför den yttre säkerhetskontrollen, rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till turkiska myndigheter.

En av terroristerna sköt slumpmässigt omkring sig i terminalen före explosionerna, uppger ett vittne för Reuters.

Polisen ska ha upptäckt en av angriparna och försökte skjuta denne men lyckades inte neutralisera personen. Kort därefter utlöste personen sitt bombbälte.

Amerikanska NBC News har pratat med ett ögonvittne som berättar att en polis tacklade ner en av terroristerna, som sedan sprängde sig själv och polisen.

– Det var en enorm explosion, extremt hög. Taket rasade ner. Inne på flygplatsen är det fruktansvärt, du kan inte känna igen dig, skadorna är stora, säger Ali Tekin som befann sig i terminalen till Sky News.

Det är ännu ingen som har tagit på sig attentatet men Turkiets premiärminister Binali Yildirim säger att terrororganisationen IS ligger bakom attacken.

Taxibilar körde folk till sjukhus

Uppgifterna om exakt hur många som skadats och dödats går isär. Under kvällen uppgav turkiska myndigheter att 36 människor har avlidit och 147 hade skadats. Vid lunchtid höjdes de siffrorna till 42 döda och 239 skadade.

Bland de döda finns tolv utländska medborgare: fem saudier, en tunisier, en uzbek, två irakier, en jordanier och en iranier. Det skriver Hürriyet Daily News.

Taxibilar och privatbilar har fört bort människor till närliggande sjukhus.

På bilder tagna utanför byggnaden ses döda kroppar på marken.

Under flera timmar gick det varken att komma in eller ut från flygplatsen, enligt CNN Turk. Plan på väg till Istanbul leddes om och inga flygplan fick lyfta, rapporterar Hürriyet Daily News.

Inledningsvis både landade och lyfte plan, enligt sajten Flightradar24.com, men passagerare blev kvarhållna i planen på marken och fick inte gå av.

– Folk var på väg att lämna men då hindrade de oss. De sa att vi måste sätta oss igen, säger Lars-Göran Sjötoft som satt fast på flygplatsen i ett Turkish Airlines-plan från Stockholm.

Vid 03-tiden på natten öppnades flygplatsen igen och började ta emot viss flygtrafik.

Skriker: ”Get down!”

Filmer på sociala medier inifrån flygplatsen visar hur människor hukar på golvet och ropar ”get down!”. Bilder visar även en förstörd och rökfylld terminal.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer attacken mot flygplatsen i starka ordalag: ”Syftet är helt klart ett försök att underminera Turkiet genom att utgjuta oskyldiga människors blod”, säger presidenten enligt Reuters.

Atatürks flygplats i Istanbul är Turkiets största med 61 miljoner passagerare årligen.

Publicerad: