Trumps valvaka: ”Folk är otroligt uppåt men avvaktande”

Av: Niklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

De få delstaterna som ännu inte fått en vinnare är otroligt jämna. Men faktum kvarstår att Trump har störst chans att vinna. På republikanernas valvaka i New York är stämningen avvaktande.

– Det var ett våldsamt jubel när han vann Florida och Ohio, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson som är på plats.

Hilton hotel i midtown New York är platsen där särskilt inbjudna republikaner och ackrediterad press följer valet med spänning. En talarstol står beredd för Donald Trump.

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson säger att stämningen hos publiken, som endast tittar på Fox News valsändning, har förändrats under natten.

– I början var stämningen väldigt avvaktande. Många hade ställt in sig på att han skulle förlora. Men i dag kom nya opinionsmätningar om att Hillary Clinton skulle dra ifrån.

Under valnattens gång har folk blivit mer upprymda.

– Stämningen har varit otroligt uppåt och den är fortfarande det, men folk är fortfarande avvaktande. Det är så pass jämnt i de delstaterna som återstår, säger Wolfgang Hansson.

– Det var ett våldsamt jubel när han vann Florida och Ohio. De var alla delstater som Clinton skulle vinna.

Hur märks det att stämningen är avvaktande?

– Folk skriker och tjoar inte hela tiden utan lyssnar på vad som händer. Det är inte den här euforiska stämningen. Det är väldigt många som har hoppats att Trump skulle vinna, men opinionsmätningarna har pekat åt andra håll.

Hur många är där?

– Det är massvis med människor. Men det här är inget evenemang som man kan komma och gå som man vill. Folk är särskilt inbjudna.

Vilka reaktioner har då fått från folk du pratat med?

– ”Det är ni i media som ljuger, ni har inte berättat sanningen. Alla opinionsmätningar har varit riggade. Nu kommer USA att bli stort igen, vi ska fixa nya jobb.” Det är några av reaktionerna.

Hur ser du personligen på att Trump ser ut att bli USA:s nästa president?

– Jag kan inte säga att jag är chockad. Jag har sagt i nästan varje artikel jag har skrivit att man inte ska räkna ut Trump. Det är svårt att mäta hans stöd, han har inte ställt upp i val tidigare. Förvånad är jag ändå, men chockad är jag ändå inte, säger Wolfgang Hansson.

Publicerad:

LÄS VIDARE