Ahmed, 17, ska utvisas: ”Han är en vanlig tonåring”

NYHETER

Familjen erbjuder sitt hem

1 av 5

Efter två år i Sverige ska 17-årige Ahmed utvisas. Detta trots att han har en familj där han bott sedan september förra året som gärna vill att han stannar hos dem.

– Vi förstår inte varför systemet ser ut som det gör. Varför är det skillnad på människor? säger Teresa Fröling, mamman i familjen där han bor.

Det var i september förra året som Ahmed, 17, kom till familjen Fröling. Familjen består, utöver Ahmed och Teresa, av maken Peter samt tre egna barn och en fosterdotter. Ahmed kom till Sverige från Marocko för två år sedan och innan han flyttade in hos familjen Fröling bodde han på familje- och jourhem.

– Han har en fantastisk personlighet och har kommit våra barn väldigt nära. Han gillar att snickra och bygger för fullt här med min man. De har byggt fågelholkar bland annat, säger Teresa.

”Vad är det för skillnad på oss människor?”

Nu ska Ahmed utvisas, trots att familjen Fröling mer än gärna låter honom stanna hos dem. På Facebook har Teresa skrivit ett inlägg om hur Ahmed kommit att bli en del av familjen.

– Han är bara en vanlig tonåring som drömmer om att bli snickare. Vi förstår inte varför systemet ser ut som det gör. Vad är det för skillnad på oss människor?, säger Teresa.

”Ska återförenas med sin familj”

Migrationsverket, som avslagit Ahmeds asylansökan, anser inte att ansökan uppfyller de krav som krävs för ett uppehållstillstånd och ska försöka återförena Ahmed med sin familj i Marocko. Detta sedan ett avtal slutits med Marocko där man utsett en migrationssambandsman som ska arbeta med att försöka återförena ensamkommande till Sverige som fått avslag på sin ansökan.

– När någon söker asyl i Sverige så tittar vi på behov av skydd. Marocko är inget land där en väpnad konflikt och är ur säkerhetsaspekt ett tryggt land, säger Kjell Terje Torvik, verksamhetsexpert på Migrationsverket och fortsätter.

– Vårt avtal går ut på att vår samarbetspartner försöker leta efter den sökandes familj och se vad som gäller för just den här individen gällande en återförening. Avsikten är att barnet ska återförenas med sin familj.

”Ahmed är ju vår familj”

Tiden efter det negativa beslutet har varit tuff, men Ahmed har tagit beslutet ganska bra. Nu väntar en tid av väntan på ett slutgiltigt besked.

– Vi trodde det skulle bli kaos här men han har hållit sig lite för sig själv, han kanske sörjer på egen hand. Vi ska överklaga beslutet, sedan får vi vänta och se. Ahmed är ju vår familj, han har ingen annan.

Läs hela Teresas Facebookinlägg nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM