Polisen: Firmor attackerar ensamkommande i Stockholm

Grupper av unga män med kopplingar till Stockholmslagens firmor har vid flera gånger attackerat ensamkommande ungdomar.

10-20 svartklädda män misshandlar och kastar glasflaskor mot de ensamkommande.

– Killarna berättar att de flyr därifrån. De är livrädda och på sin vakt hela tiden, säger polisen Christian Frödén till Svenska Dagbladet.

I slutet av januari i år gick en stor grupp svartklädda och maskerade personer till attack mot personer som såg ut att ha utländsk bakgrund, på och kring Sergels torg i Stockholm. Den maskerade gruppen delade ut rasistiska flygblad med budskapet ”Det är nog”.

Polisen kunde snabbt koppla de 70-tal personer som man påträffade vid torget till Stockholmslagens firmor. 14 personer frihetsberövades vid tillfället.

Händelsen fick stor uppmärksamhet vid tillfället, men Svenska Dagbladet rapporterar att våldet från firmorna enligt polisen fortsatt sedan januari: 10-20 svartklädda män som i grupp attackerar och misshandlar ungdomarna.

– Våldet från huligangrupperna har inte stannat upp. Man går ihop från olika lag, glömmer gamla oförätter och riktar in sig på en ny gemensam fiende, säger Christian Frödén, polis i Stockholm som jobbar uppsökande mot ensamkommande unga, till SvD.

Polisen säkra

Hur många attacker det handlar om är svårt att säga och polisen vill gärna få in tips från allmänheten för att få veta mer om gärningsmännen.

SvD: Hur vet ni att det är huliganfirmor som ligger bakom?

– Vi kan dra den slutsatsen utifrån tidigare händelser och att männen går ihop i grupp och maskerar sig är också ett tecken på det. Det finns ingen indikation på att det skulle vara någon annan än dem, säger Frödén.

Till TT säger dock Frödén att han inte vet säkert men hänvisar till händelsen i januari och:

Attack vid Stockholmsmoské

I mitten av juni i år inträffade ytterligare en händelse med koppling till Stockholmslagens firmor.

Utanför moskén på Södermalm attackerades an grupp människor av en ett 50-tal mörkt klädda personer. Stenar, grenar och flaskor kastades och den mörkklädda mobben rapporteras ha skrikit ”jävla muslimer”, rapporterade Aftonbladet då.

Personerna tillhörde en av Stockholmslagens firmor och Christian Frödén vid polisen berättar för Svenska Dagbladet att området kring moskén och Björns Trädgård är en plats där man har förstärkt tillsyn.

”Framförallt män”

De samordnade attackerna mot ensamkommande unga beskrivs av den antirasistiska stiftelsen Expo, som analyserar information om intoleranta grupper, som en ny typ av våld.

– Utifrån de uppgifter som vi har så finns det människor inom huliganmiljön som gör detta, men det är inte firman som officiellt står bakom själva attacken. I miljön finns det personer som använder sitt våldskapital och kombinerar det med högerextrema ideal, säger Expos VD Daniel Poohl till SvD.

Han beskriver hur svenska fotbollsfirmor skilt sig från andra länders liknande grupperingar då man här mestadels varit politiskt obundna, något som nu förändrats i och med det nya fenomenet med attackerna.

– Det här är en del av den kultur av medborgargarden som vi ser växa i Europa. Där framförallt män har en uppfattning om att de behöver skydda majoritetsbefolkningen mot flyktingar, säger Poohl till SvD.

Uppmanas att larma

Polisen uppmanar de ensamkommande att ringa 112 när de råkar ut för de våldsamma grupperna, men enligt polisen är det svårt att förmå dem att kontakta myndigheter när de helst undviker sådan kontakt.

I centrala Stockholm rör sig mellan 200 och 300 ensamkommande som är under 18 år. De riskerar enligt polisen att bli utsatta för brott, eller själv begå brott.

– Ungdomarna beskrivs ofta som en grupp som begår brott. Det är klart att den problematiken finns, med det finns också anledning att nyansera bilden av den här gruppens utsatthet, säger Frödén till SvD.

Publisert: