Nu snöar det på Kanarieöarna

1 av 3 | Foto: facebook.com/BOMBEROS-GRAN-CANARIA

avMatilda Andersson

NYHETER

Semestersugna chartersvenskar som planerat att tillbringa sportlovsveckan med sol och bad på Kanarieöarna lär riskera att bli besvikna. Det snöar nämligen över ögruppen.

Foto: Privat
Arne och Gull-Britt Jansson har tillbringat de senaste elva vintrarna på ön men aldrig tidigare varit med om liknande snöoväder.

Gran Canaria brukar kallas den mest solsäkra av Kanarieöarna – men på torsdagen byttes solen mot snö över delar av ön.

– De spanska tv-kanalerna visar bara snöbilder från alla öarna och filmar hur folk kastar snöboll på varandra och är jättelyckliga, säger Uppsalabon Gull-Britt Jansson, som tillsammans med maken Arne tillbringat de senaste elva vintrarna i Las Palmas, till Aftonbladet.

Myndigheterna varnar

Vanligen ligger temperaturen på omkring 20 grader i februari – men på torsdagen drog ett snöoväder in över bergen på ön.

– Det har kommit in kalluft från Grönland hela vägen till Kanarieöarna, säger meteorologen Ina Wollertsen till norska TV2.

Myndigheterna på Gran Canaria varnar för kraftig nederbörd, starka vindar och minusgrader på hög höjd samtidigt som de uppmanar människor att undvika att bege sig upp i bergen.

”Hinner inte ut”

Huvudstaden Las Palmas har hittills klarat sig undan snö men meteorologerna varnar för ovanligt mycket nederbörd.

Något som bekräftas av Uppsalabon Arne Jansson.

– Vi har varit på väg ut flera gånger nu så fort det blir uppehåll, men vi hinner inte ut för det kommer världens skurar hela tiden. Det blåser så mycket så ett litet paraply är inget att komma med.

Även grannön Teneriffa har drabbats av det kalla vädret. På torsdagen var det omkring fem grader kallt på vulkanen Teide och blåste över 30 meter per sekund.

ARTIKELN HANDLAR OM

Semester

Charter