Trump: ”Handelskrig är bra, och lätta att vinna”

Publicerad 2018-03-02

Donald Trump planerar att införa höga tullavgifter för stål- och aluminiumimport – något som kan leda till handelskrig mellan USA och andra stålproducerande länder.

Men USA:s president lyssnar inte till omvärldens oroliga reaktioner.

”Handelskrig är bra, och lätta att vinna”, twittrade Trump vid lunchtid.

Följ ämnen
USA

USA:s president Donald Trump vill införa höga avgifter för att föra in stål och aluminium i landet och kan godkänna avgifterna redan nästa vecka, sa han i går vid ett möte med stålindustrin i USA.

Tanken är att det ska hjälpa USA:s industrier att växa, helt enligt Trumps ”America first”-linje.

– Det ska blir 25 procent för stål. Det ska bli 10 procent för aluminium. Det blir för en lång tidsperiod, sa Trump mötet, enligt Politico.

Omvärlden reagerade genast mycket oroligt, så även Sverige, eftersom den svenska stålindustrin sysselsätter tiotusentals.

Sveriges handelsminister Ann Linde sa i går att alla förlorar på tullarna.

– Vi beklagar Trumps beslut djupt. Alla förlorar på den här typen av skyddsåtgärder, och det gör även USA, sa hon till TT i går.

Men Trump tycks stå bakom gårdagens löfte, åtminstone på Twitter, där han strax före 12-tiden svensk tid skrev: ”När ett land (USA) förlorar flera miljarder dollar på handel med nästan varje land det handlar med, är handelskrig bra, och lätta att vinna.”

USA:s handelsdepartement har i nästan ett års tid utrett om metallimporten utgör ett hot mot rikets säkerhet och kommit fram till att så inte är fallet. Men Trump tycks ha gått vidare med sitt vallöfte, som han menar ska sätta amerikansk stålindustri först. Det är däremot inte säkert att beslutet om tullar är förankrat i Vita huset, uppger amerikanska medier.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln