Fem semlor som välte internet

avAndreas Randhir Granfors

Publicerad:
Uppdaterad:

Vilken är din favorit?

På tisdag är det fettisdagen – dagen då Sverige frossar i semlor. På senare år har vi sett otaliga varianter av den traditionella bakelsen. Här är några av de mest minnesvärda.

Semmelwrapen

Det var förra året som Tössebageriet i Stockholm lanserade semmelwrapen och blev en rejäl snackis. Semmelwrapen innehåller lika mycket grädde, mandelmassa och deg som en vanlig semla men har en tunt utkavlad deg.

Foto: Mattias Ljungberg

Räksemlan

Tidigare i år rapporterade Katrineholmskuriren om räksemlan. Räksemlan gör på vanlig fralla, sallad, räkor och skagenröra och blev en succé efter att bilden dykt upp på Facebook.

– Många tycker att det är kul med något annat, särskilt de som inte är så mycket för det söta alternativet. Nu kan de också äta en semla, sa Emil Remröd, butikschef på Ica Maxi till Katrineholmskuriren då.

Foto: Faksimil/Facebook

Korv med bröd-semlan

2015 var ett bra år för nya semlor, då dök bland annat korv med bröd-semlan upp. Skaparen heter Mikael Ekman och driver ett konditori i Trollhättan.

– Vi stod och pratade om wrapsemlorna och så tänkte vi att vi skulle hitta på något eget roligt, sa han till Aftonbladet då.

Foto: Mikael Ekman

Semoothien

Semmel-smoothien är ny för i år och bakom den ligger konditorn Markus Ekelund i Nässjö. Inspirerad av den klassiska hetväggen tog Markus fram semoothien – en semla mixad i varm mjölk.

– Jag tänkte att man kanske skulle plocka upp den och göra den lite mer 2016, så då blev det en smoothie av det istället, sa Ekelund till SVT i januari.

Bild: Faksimil/Facebook

Lusse-semlan

I november förra året kunde Aftonbladet rapportera om lusse-semlan, en semla anpassad till julefirande, enligt upphovskvinnan Corinne Persson från Sjöbo.

– Jag funderade lite över att ha något roligt nu till jul, något speciellt. Jag tänkte att man kunde köra lussebullarna som bakelser, sa Corinne till Aftonbladet då.

Foto: Möllans café
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Semlor