Fikru Maru fälld i etiopisk domstol

Foto: TT/Privat
Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien i över tre år.
NYHETER

Den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru är skyldig till korruptionsanklagelserna uppger domstolen i Addis Abeba under fredagen, enligt SVT Nyheter.

Det är beskedet efter att rättegången mot läkaren skjutits upp ett flertal gånger sedan han greps för tre år sedan.

I tre år har den svensk-etiopiske hjärtspecialisten Fikru Maru, 66, suttit fängslad i Etiopien – utan friande eller fällande dom.

Men nu har domstolen beslutat att döma Fikru Maru för kännedom om korruption på ministernivå uppger SVT Nyheter under fredagen.

Utrikesdepartementet bekräftar att uppgifterna stämmer.

– Vi kan bekräfta att han vid dagens domstolsförhandling har förklarats skyldig. Enligt uppgift kommer dom att meddelas på måndag. Det är det vi vet i nuläget, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD till TT.

Mutat sig fri

Hjärtspecialisten Fikru Maru flydde till Sverige från Etiopien efter militärkuppen i landet 1977.

2006 återvände han till hemlandet för att starta upp det första sjukhuset för avancerad hjärtvård, som svenska Swedfund varit med och finansierat.

Men i maj 2013 greps Maru, anklagad för att ha mutat sig fri efter att han fastnat i tullen med insmugglad sjukhusutrustning.

Han fördes till det ökända häktet Maekelawi och först efter fem månader fick han åtalet presenterat.

Åtalet lades dock ned efter påtryckningar från tullministern enligt åklagaren.

Är allvarligt sjuk

Men trots att flera av misstankarna mot Maru avskrivits har han suttit fortsatt frihetsberövad i fängelset Kilinto i väntan på en rättegång.

Maru själv har hela tiden nekat till anklagelserna.

Under tiden har Marus hälsotillstånd gradvis försämrats, och hans tillstånd uppges nu vara livsvhotande. Han flyttades därför från fängelset till ett sjukhus där han nu vårdas för en kollapsad lunga.

– Det är ett akut läge, sa dottern Emy Maru tidigare till Aftonbladet.

”Tufft besked för pappa”

Marus försämrade hälsotillstånd har varit en av anledningarna till varför domstolsbeslutet skjutits upp.

Detta då fängelseadministrationen inte kunnat föra honom till rätten.

Men under fredagen åkte domstolen till sjukhuset för att meddela att han är skyldig till brott.

Fikru Marus advokat, Hans Bagner, säger till SVT att domen inte är något glädjebesked även om det är bra att de äntligen får ett besked.

– Jag kan inte tänka mig att domstolen tycker att han ska få ett längre straff än det han redan suttit av och kommer släppas fri på måndag. De har en ypperlig chans att rädda ansiktet i den här rättsprocessen och visa att det tagit hänsyn till hans hälsotillstånd.

Enligt SVT kan Maru skickas utomlands för att få adekvat vård.

”Inte skyldig till brott”

Till Ekot säger Emy Maku att beskedet var tufft för hennes pappa.

– Det var jättetufft. Han är inte i en bra form just nu och blir sämre för varje dag som går.

Påföljden kommer att meddelas på måndag enligt dottern, som påpekar att pappan är dömd för kännedom om korruption, och inte att han själv är misstänk för det.

– Åtaspunkterna som de valt att döma honom för kan ge 7-15 år. Nu handlar det bara om att våra advokater representerar honom väl måndag morgon och att domstolen inte beter sig som de tidigare har gjort och så hoppas vi att det här är slut, säger Emy Maku till Ekot.

Hur känner du för beskedet?

– Vi ska börja packa för att åka hem så att han kan få vård. Det får vara slut på det här nu. Hur mycket ska de straffa oss och låta oss få lida? De har dömt pappa utan att de han är skyldig till något och nu hoppas jag att de gör som vi vill. Att han får åka hem och får vård så att han blir frisk, säger dottern till Ekot.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fikru Maru

Etiopien