Varningstext i finsk Kalle Anka

avViktor Adolfsson

NYHETER

”Valt en annan väg i Sverige”

Foto: TT.
Vissa Kalle Anka-serier pryds av varningstext i Finland.

Vissa gamla Kalle Anka-serier i Finland ska prydas av en varning för bland annat skämt om våld, tobak, alkohol och etniska stereotyper, skriver Ilta-Sanomat.

I Sverige har det ansvariga förlaget dock valt en annan strategi.

Den här bokens serierutor härstammar från gångna decennier, därmed kan det förekomma serietidningsvåld och skämt om rökning, alkohol, vapenlekar eller etniska stereotyper. Det är självklart att Kalle o co numera inte håller på med sådana saker, men berättelserna är ändå med i boken för att spegla gångna tider”.

Den varningstexten kommer nu placeras i början av flera gamla Kalle Anka-serier, eller Aku Ankka som han heter i Finland, efter beslut från det ansvariga förlaget.

– De bad om detta från Disney. Frågan lyftes fram när vi förra året gjorde en Musse Pigg-bok från andra världskriget-tiden, där Musse flög till Berlin för att bekämpa nazister. I berättelsen fanns det mycket propaganda och vapenlekar, säger Aki Hyyppä, chefredaktör för Kalle Anka-tidningen i Finland, till Ilta-Sanomat.

Ett exempel som enligt Hyyppä nu kommer prydas av varningstexten är de serier från tidigare decennier där Musse och Långben åker till Afrika.

– Bilden av urinvånarna där har ändrats med tidens gång, säger chefredaktören.

Han förespråkar varningsmetoden framför att helt välja bort fler serier eller gå in och ändra detaljer.

Inte aktuellt i Sverige

Hos Egmont, som är ansvarigt förlag i Sverige, Norge och Danmark, har man dock testat de två senare alternativen.

– Vi har varken använt eller har någon plan på att använda varningstexter i Sverige, Norge och Danmark. Vi har istället en rätt hård urvalsprocess där vi ser till att serierna lever upp till både våra och Disneys värderingar, säger Egmonts informationsansvarige Jonas Liedheimer.

Enligt honom är gamla serier från 50- och 60-talet av bland andra Don Rosa och Carl Barks väldigt efterfrågade av läsarna. Men alla går inte att publicera på nytt.

– Det är en balansgång när vi lägger ut gamla serier. Många är skapade under andra tidsepoker. Många gånger har vi valt bort vissa historier. Det har hänt att vi gått in och gjort vissa små justeringar i texter. Ibland har vi haft med en slags redaktionell sida där vi förklarat bakgrunden till historien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kalle Anka

Finland