600 000 flyktingar kan kastas ur läger

1 av 2
NYHETER

Regeringen i Kenya hotar stänga landets flyktingläger.

Över 600 000 människor kan kastas ut om planerna fullföljs, rapporterar CNN.

– Det skulle vara i strid med Kenyas skyldigheter enligt internationell rätt, säger Muthoni Wanyeki, regional ordförande på människorättsorganisationen Amnesty International.

Under fredagen meddelade den kenyanska regeringen att man vill stänga landets flyktingläger.

Beslutet innefattar bland annat världens största läger Dadaab, på gränsen mellan Kenya och Somalia, där mer än 300 000 människor på flykt befinner sig. Totalt kan över 600 000 människor drabbas, de flesta somalier, skriver CNN.

Pekar på ekonomi och terrorrädsla

Kenyas inrikesminister Karanja Kibicho anger bland annat ekonomiska kostnader och en oro för terrordåd utförda av den somaliska terrorgruppen al-Shabaab som skäl till regeringens beslut. Enligt Kibicho har terrorister från al-Shabaab tagit sig in i landet med flyktingströmmarna. Organisationen Human rights watch menar att inrikesministern inte har belägg för sitt påstående.

Det är oklart om och när beslutet verkställs men Kenya har redan lagt ned sitt departement för migrationsfrågor, enligt CNN.

Amnesty: I strid med Kenyas skyldigheter

Kenya har tidigare hotat att stänga läger men har då backat efter internationella påtryckningar. Efter fredagens besked lät reaktionerna heller inte vänta på sig. Muthoni Wanyeki, regional ordförande på människorättsorganisationen Amnesty International, utdelade stark kritik och kallar det för ett ”vårdslöst beslut” som sätter människors liv i fara.

– Det skulle vara i strid med Kenyas skyldigheter enligt internationell rätt, säger hon i ett pressmeddelande.

Hjälporganisationen Läkare utan gränser uppmanar den kenyanska regeringen att återkalla sitt beslut.

– Ännu en gång påvisas den fortsatta och uppenbara försummelsen av miljontals flyktingar runt om i världen, säger Liesbeth Aelbrecht, ansvarig för Läkare utan gränser i Kenya.

ARTIKELN HANDLAR OM

al-Shabaab

Kenya