Rekordmånga fall av narkotikabrott på Emmabodafestivalen

NYHETER

Över 160 anmälningar om narkotikabrott

Foto: Ola Axman
Emmabodafestivalen.

Över 160 fall av narkotikabrott har anmälts under årets Emmabodafestival.

– Haschlukten ligger som ett täcke över hela området på kvälls- och nattimmarna, säger Ulf Wilsson, lokalpolis, till Barometern.

Sedan slutet av 1990-talet anordnas varje år Emmabodafestivalen i södra Småland. Årets upplaga tog slut under lördagskvällen och under söndagen lämnade de tusentals besökarna staden. Något som dock utmärkt festivalen är förekomsten av narkotika.

– Haschlukten ligger som ett täcke över hela området på kvälls- och nattimmarna, säger Ulf Wilsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef för Nybro lokalpolisområde och kommenderingschef under festivalen, till Barometern.

Större förekomst av knark – ”Emmaboda sticker ut”

I år fick polisen in över 160 anmälningar om narkotikabrott.

– De allra flesta är ringa, antingen bruk eller innehav. Sedan har vi sju stycken misstankar om överlåtelse där man haft narkotika i överlåtelsesyfte. Det rör sig om större mängder, portionsförpackat, där man försökt sälja.

Han menar att narkotikabruket på Emmabodafestivalen är större på andra festivaler i Sverige.

– Det är ingen tvekan om att Emmaboda skiljer sig mot andra festivaler. Självklart förekommer narkotika på alla festivaler, men det verkar ändå vara så att Emmaboda sticker ut.

Polisen: ”Hade behövts mer resurser”

Under festivalen har Nybro polisområde fått förstärkning från Malmö och Kristianstad och det har under topparna varit uppemot tolv poliser inne på festivalområdet. Trots det har polisen haft svårt att hinna med alla ärenden.

– Vi hade velat ha betydligt mer resurser. Nu har vi i princip bara hunnit åka fram och tillbaka och hämta, ta misstänkta till station, och sedan åkt upp till området för nästa. Vi hade velat ha extraresurser till att är jobba mot att försöka få tag på de som säljer på området. Där har vi inte kunnat lägga någon kraft alls, säger Ulf Wilsson.

ARTIKELN HANDLAR OM