Regimen plundrar hjälpkonvojer på väg till Ghouta

NYHETER

Hjälp ska vara på väg till Damaskusförorten östra Ghouta, där den syriska regeringen bombat intensivt i två veckor.

Men regimen har tömt hjälpkonvojerna på sjukvårdsredskap, uppger Världshälsoorganisationen (WHO).

– Traumakit, kirurgiredskap, dialysmaskiner och insulin togs bort i säkerhetskontrollen, säger en WHO-representant till nyhetsbyrån Reuters.

Ungefär 70 procent av de sjukvårdsredskap som lastats på Världshälsoorganisationens lastbilar togs bort under inspektionen av den syriska regimen. Därefter fick FN i går godkänt att, med andra hjälporganisationer, åka in i med 46 lastbilar östra Ghoutaområdet, där närmare 400 000 människor ska befinna sig.

– Alla traumakit, kirurgiredskap, dialysmaskiner och insulin togs bort i säkerhetskontrollen, säger en WHO-representant till nyhetsbyrån Reuters.

FN, Röda korset, och andra hjälporganisationer har vädjat till den syriska regimen att få komma in i Ghoutaområdet, som varit under omfattande bombardemang sedan den 18 februari.

Senast en mindre hjälpkonvoj fick ta sig in i området var i mitten av februari.

1 av 2 | Foto: LOUAI BESHARA / AFP
Regimsoldat vid en hjälpsändning från arabiska Röda korset

”Löjliga lögner”

Den syriska armén har nu tagit kontrollen över en tredjedel av enklaven, som styrs av olika militanta oppositionsgrupper, enligt det oppositionella Syriska människorättsrådet. Enligt samma uppgiftslämnare ska 700 människor ha mist livet sedan bombkampanjen inleddes för två veckor sedan.

Under måndagen uppgav den ryska militären, som står på Syriens sida i det snart sju år långa inbördeskriget, att de rebellgrupper som finns i Ghoutaområdet har lovat att civila ska få lämna enklaven i utbyte mot att de får humanitär hjälp, rapporterar ryska Interfax.

Presidenten Bashar al-Assad sa också i ett tv-tal att offensiven mot terrorism fortsätter, och kallade de mörka nyheterna om den humanitära situationen, där det bland annat misstänks att regimen använt klorgas mot befolkningen, för löjliga lögner.

Kollektiv bestraffning

Han sa även att han stödjer de femtimmarsperioder av vapenvila som införts i Ghoutaområdet så att ”majoriteten av de i östra Ghouta” kan lämna terroristkontrollerade områden.

Regimen kallar allt motstånd för terrorism.

Två personer som Aftonbladet har talat med inne i Ghouta berättar att vapenvilan är mycket skör.

– Det är snarare en minskning av bombandet, säger 31-åriga Bayan Rihan i Douma.

”Suha”, 39, som Aftonbladet talat med tidigare säger:

– Det är inte en 100-procentig vapenvila. Granater och missiler faller fortfarande.

FN har återigen kritiserat den syriska regimen för att kollektivt bestraffa civila genom Ghoutaoffensiven.

– Istället för välbehövd respit fortsätter vi att se mer strider, mer död, och fler upprörande uppgifter om hunger och sjukhus som bombas, sa FN:s regionala hjälpkoordinator Panos Moumtzis i helgen.

Svält i syriska Ghouta 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM

Ghouta

WHO