Misstänkt man gripen för överfallsvåldtäkt på tunnelbanan

Efter Aftonbladet/Efterlysts bild – en man gripen

avJosefin Silverberg

Polisen vädjade om allmänhetens hjälp i jakten på en misstänkt glasögonklädd våldtäktsman i Stockholm.

Mannen följde efter och våldtog en kvinna på tunnelbanan i maj i år.

– Vakterna på Scandic på Götgatan fattade misstanke efter Efterlysts bilder. De larmade polisen som grep mannen, säger Hans Stridlund, kommissarie vid Stockholmspolisen region Syd.

Under förra veckan publicerade Aftonbladet och tv-programmet ”Efterlyst” bilder från ett övergrepp i som inträffade 12 maj i år.

På övervakningsfilmer syns hur mannen börjar prata med en kvinna på tunnelbanans perrong. Mannen hade då följt efter kvinnan från det att hon gått ut från nattklubben Solidaritet på Stureplan i centrala Stockholm.

När kvinnan vaknar i tunnelbanevagnen befinner sig tåget på ändhållplatsen vid Fruängen söder om Stockholm. Hon berättar senare för polisen att hon då ligger med sitt huvud mot mannens lår. Hon lägger också märke till att han har öppnat sitt bälte.

Hon uppger för polisen att hon blivit utsatt för en våldtäkt.

Bar speciella glasögon

Polisen vädjade till allmänheten om hjälp att identifiera mannen, särskilt för att försöka känna igen två detaljer.

– Han har en ryggsäck på sig där det står ”Stadium” och en till symbol, som någon kanske känner igen. Och glasögonen som han bär är ganska speciella, sa Hans Strindlund, kommissarie vid polisens enhet för grova brott i Stockholm region Syd då.

Under helgen kunde mannen gripas av polis. Detta efter att uppmärksamma vakter på hotell Scandic på Götgatan i Stockholm lagt märke till mannen under lördagskvällen.

– Vakterna fattade misstanke efter Efterlysts bilder. De larmade polisen som grep mannen, säger Hans Stridlund.

Har medgett i förhör

Han greps och anhölls senare av åklagare. Senare har anhållandet hävts men mannen är fortfarande misstänkt för brottet.

– Han har medgett att han åkt den aktuella resan och att han träffat kvinnan. Han förnekar dock att han gjort något brottsligt under färden. Vad åklagaren har för skäl till att häva anhållandet vet jag inte, vanligtvis gör man inte det vid så här grova brott, säger Hans Strindlund.

Aftonbladet söker åklagaren.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att mannen erkänt i förhör, mannen nekar till gärningen men har erkänt att han träffat kvinnan på tunnelbanan.

ARTIKELN HANDLAR OM