KD-toppen Caroline Szyber utreds för bedrägeri

Caroline Szyber, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, ska utredas för misstänkt bedrägeri.

Utredningen leds av särskilda åklagarkammaren i Malmö

– Jag har inlett förundersökning i dag, säger åklagaren Joachim Zander.

Aftonbladet har i flera artiklar avslöjat hur Caroline Szyber, 36, låtit skattebetalarna stå för hennes familjs hotellkostnader vid tre tjänsteresor.

Hon medgav fel och betalade tillbaka en del.

Totalt har de tre resorna kostat riksdagen omkring 35 000 kronor, och efter att Aftonbladet avslöjar att en av resorna innefattade ett privat bröllop har hon nu valt att betala tillbaka hela den summan.

Särskilda åklagarkammaren i Malmö, som tidigare inlett förundersökning mot avhoppade riksdagsledamoten Michael Svensson, ska nu även undersöka Caroline Szybers förehavanden.

Åklagaren Joakim Zander säger att det är Aftonbladets uppgifter som också i detta fall leder till grund för misstankarna.

– Jag har ju tagit del av den senaste artikeln i Aftonbladet som är väldigt detaljerad, och det innebär att jag är skyldig att inleda förundersökning, säger han.

Han understryker att utredningen precis knappt hunnit påbörjas.

– Det är en väldigt svag misstanke, den bygger på tidningsuppgifter och det saknas källhänvisningar, så vi har inlett en förundersökning och kommer titta närmare på det.

På fråga vilken rubricering det rör sig om säger åklagaren:

– Misstanken är i så fall ett bedrägeri, att hon begär ersättning under felaktiga premisser.

Vad blir nästa steg i utredningen?

– Vi kommer såklart att vidta de åtgärder som vi behöver göra för att kontrollera. Ingången är ju de uppgifter som ni har lämnat i artikeln.

Publisert:

LÄS VIDARE