Författaren Margit Sandemo är död

avBenjamin Ekroth

NYHETER

Författaren Margit Sandemo har avlidit vid 94 års ålder. Det meddelar hennes familj, rapporterar norska medier.

Sandemo är kanske främst känd för sin bokserie om isfolket.

– Hon var en fantastiskt fin människa. Hon var empatisk, varm, humoristisk, modig, nyfiken, säger skådespelerskan Julia Dufvenius som lärde känna författaren i samband med att hon läste in serien om isfolket som ljudbok.

Foto: Roger Turesson/DN/TT
Författaren Margit Sandemo blev 94 år.

Margit Sandemo föddes i norska Valdres 1924. Efter att ha bott i Norge i 60 år flyttade hon 2002 till Skillinge på Österlen i Skåne. I hemlandet Norge hörde Sandemo till en av de mest lästa författarna. Hon tilldelades även norska kungens förtjänstmedalj efter att flera lärare och elever uppmärksammat hur Sandemo fått ungdomar att börja läsa böcker.

Margit Sandemo skrev över 135 böcker utöver "Sagan om Isfolket", men den första serien är och förblir hennes storverk med hela 47 delar. Serien skrev hon mellan 1982 och 1989 och i dag finns det en rad forum på nätet för fans som älskar serien. Sandemos böcker beskrivs ofta som fantasy och många hävdar att hon var en av de allra första författarna inom det som kallas paranormal romance.

På senare år fick serien om isfolket ett stort uppsving på nytt – men nu som ljudbok. Serien har blivit ljudboksförlaget Storytels största succé någonsin. Det hela började 2013 då Dramatenskådespelerskan Julia Dufvenius, 42, kontaktade Storytel och föreslog att hon skulle läsa in hela serien på nytt. Kort innan hade hon själv kommit i kontakt med serien för allra först gången.

Vad var det som gjorde att du fastnade för hennes böcker?
– Det är oerhört fina kvinnoporträtt, hon har flera dimensioner i sina berättelser som både handlar om det som är här och nu och det som finns i en värld som vi kanske inte ser. Hon eggar fantasin. Hon är en tidig romance fantasy-författare, säger Julia Dufvenius.

När Storytel nappade på idén om att göra ljudböcker av Sandemos böcker kom Julia Dufvenius i kontakt med författaren.

– Hon var helt underbar. Hon började prata om sitt liv och vi satt och pratade en timme första gången. Så skrev vi kort till varandra. Vi blev liksom "buddies" på ett yrkesmässigt plan. Jag är så glad att jag fick möta henne både i livet och i hennes litteratur. Jag har levt med hennes ord och litteratur i flera år.

– Det är väldigt tråkigt. Jag tänker så klart mest på hennes familj och hennes barn, säger Julia Dufvenius efter beskedet om Sandemos död.

Margit Sandemo lämnar efter sig två söner, sju barnbarn och tio barnbarnsbarn, uppger norska Dagbladet.

Kända profilerna som lämnat oss under 2018 02:10