Svenska Rebecka, 23, förbereder sig för orkanen Florence

avJenny Rydberg

Svenska Rebecka Reibe, 23, bor i North Carolina, som förväntas nås av orkanen Florence på fredag.

– Vi försöker handla så mycket som möjligt och förbereder oss på en vecka utan el, säger Rebecka Reibe.

Rebecka Reibe från Sverige flyttade till Wilmington i North Carolina för fem år sedan, tillsammans med sina föräldrar och sin syster.

Nu förbereder de sig för orkanen Florence. Nära 1,5 miljoner invånare har fått en obligatorisk order om att evakuera. Rebecka Reibe och hennes familj bor tio minuter från det närmaste området vid kusten som tvångsevakueras, där de bor är evakueringen frivillig.

1 av 6 | Foto: Privat
Rebecka Reibe i Wilmington, North Carolina, som stannar hemma under orkanen.

Vägarna som leder till staden har stängts av för ingående trafik, och har i stället gjorts om till en fyrafilig väg ut från staden.

Slut på mat, bensin och kontanter

– Vi har fått reda på att orkanen är lite svagare än vad vi hade trott och tidigare i dag tog vi beslutet att stanna. Vi har förberett oss på en vecka utan el så vi försöker handla så mycket mat som möjligt som man kan laga utan el, säger Rebecka Reibe.

Hon berättar att vatten och bröd snabbt säljer slut i mataffärerna och att det är svårt att få tag i kontanter, eftersom många tar ut pengar ifall kreditkorten skulle sluta fungera.

– Bensinen är också slut på de flesta mackarna, för folk tankar inför att de ska evakuera, säger Rebecka Reibe.

Rebecka Reibes familj har vidtagit åtgärder för att skydda sitt hus.

– Vi tar in saker utifrån så att vi inte har lösa föremål ute. Vi försöker också undvika att ha för mycket lösa saker i hemmet, ifall ett fönster skulle gå sönder. Vi har också flyttat upp saker från nederdelen av huset, ifall det skulle bli översvämning.

Rebecka Reibe arbetar på en förskola och hon berättar att de kommer hålla stängt från och med onsdagen.

”Hellre fast här än någon annanstans”

– Det är uppenbart att det här är något som alla tänker på. Alla är spända och det första man frågar när man träffar andra är om de ska stanna eller åka. Samtidigt är det förvånansvärt lugnt med tanke på vad som skulle kunna hända, säger Rebecka Reibe.

Rebecka berättar att hon har en vän på besök som skulle flyga hem på söndag, men det kommer inte vara möjligt. Nu inväntar familjen orkanen Florence, och har en reservplan i form av vänner de kan åka till ifall läget förvärras.

– Efter en sådan här stor orkan är det ofta svårt att ta sig hem, alla som har evakuerat åker tillbaka samtidigt och det kan ta lång tid innan vattnet lägger sig. Vi är hellre fast här är någon annanstans, säger Rebecka Reibe.

Så bildas en orkan 01:23
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

USA