Allians-splittring om insemination

avCamilla Sundell, Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Allianspartierna kör över Kristdemokraterna.

Nu vill Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet tillåta insemination för ensamstående kvinnor.

– Nu vill man lagstifta bort barns rätt till sin pappa, det tycker jag är riktigt, riktigt dåligt, säger Göran Hägglund (KD) till Aftonbladet.

Förra året sa riksdagen nej till att tillåta insemination för ensamstående kvinnor. Assisterad befruktning är tillåtet för par som är gifta eller lever i ett samboförhållande. Sedan 2005 får även lesbiska par använda sig av insemination för att skaffa barn. Men för ensamstående kvinnor är det olagligt – därför söker sig många utomlands för att låta sig insemineras.

Röstade nej

Alliansen röstade förra året nej till en ändring av lagen eftersom KD var emot förslaget.

– Det är ju ingen fråga man spräcker en regering på, sade Kenneth Johansson (C) då i en intervju med SvD.

Men nu har partierna i alliansen ändrats sig. I en debattartikel på Brännpunkt argumenterar man för en lagändring.

– Vi är övertygade om att människors lämplighet som förälder inte avgörs av huruvida man lever i en parrelation eller inte, skriver Kenneth Johansson (C), Mats Gerdau (M) och Barbro Westerholm (FP).

Nu vill de tre allianspartierna att regeringen skyndsamt ska inleda lagstiftningsarbetet för att ge ensamstående kvinnor möjlighet till insemination.

– Partierna i alliansen har kommit fram till olika slutsatser i denna fråga, skriver företrädarna i sin debattartikel.

Kämpar mot förslaget

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund säger till Aftonbladet att partiet kommer göra allt för att bekämpa förslaget.

– Det är en väldigt viktig principiell fråga för oss. Det är galet att slå in på en väg där vissa barn berövas rätten till sin ena förälder, säger han.

Han frågar sig vad som händer om föräldern går bort eller blir sjuk.

– Det sker i en tid när vi betonar behöver av närvarande fäder. Vi säger att det finns för få närvarande pappor, inte färre.

Men kvinnor insemineras ju utomlands i dag. Det här gör det väl bara enklare i en verklighet som redan finns?

– Men det är en väldig skillnad om den svenska lagstiftaren säger att vi ska använda den svenska vårdens resurser till det och därmed slår fast att det är en sjukdom att inte få barn. Att det här förekommer i andra länder behöver ju inte vara ett argument för att det ska genomföras i vårt land.