Två av tre utan jobb får ingen a-kassa

Arbetslösa tvingas leva av socialbidrag - fördubbling sedan 2006

Två av tre arbetslösa får ingen ersättning från a-kassan.

Det är en fördubbling sedan 2006.

Siffrorna avslöjas i en rapport från Arbetsförmedlingen som överlämnas till regeringen i dag.

Enligt rapporten fick bara 36 procent av de som var arbetslösa i november 2011 ersättning från en a-kassa, skriver Dagens Nyheter som tagit del av skrivelsen.

Kraftig försämring

I klartext innebär det att 120 000 av de sammanlagt 202 000 som var registrerade som arbetslösa i november 2011 fick klara sig på socialbidrag eller hjälp av familjen.

Jämfört med våren 2006 är det en kraftig försämring. Då fick 70 procent av de arbetslösa ersättning från en a-kassa.

Höjda avgifter

Bakgrunden är bland annat de kraftiga höjningar av a-kasseavgifterna som gjordes under 2007.

Ju större arbetslöshet i a-kassan, desto högre avgift. Höjningarna ledde till kraftigt höjda avgifter och fick omkring en hav miljon människor att lämna a-kassorna.

Dessutom har kravet för att omfattas av a-kassan skärpts. Skärpningarna slår särskilt hårt mot de som jobbar deltid, vilket bland annat bidrar till att unga och utlandsföda är överrepresenterade bland de som inte få någon ersättning, skriver DN.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) försvarar ändringarna:

– Vi har skärpt upp arbetsvillkoren eftersom vi vill förtydliga att arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring med tidsgränser och tydliga krav för att man ska kunna använda den. Det är en försäkring mellan jobb och inte grund för långvarig försörjning vid arbetslöshet, säger han till TT.

Publisert: