Ghouta

Ensam pojke hittad i Ghouta – läkarna vet inte vem det är

avAdam Westin

Assadregimen fortsätter att bomba i Ghouta-området – nära 500 personer har dödats.

Läkaren Hamza Hassan har delat bilden på en ettårig pojke som hittats medvetslös – i hopp om att komma i kontakt med föräldrarna.

– Barnet är en överlevare, säger läkaren Hamza Hassan till CNN.

En drygt ett år gammal pojke har tagits omhand av läkare i östra Ghouta i Syrien.

Den lockhåriga pojken har en mörk, blåmärkesliknande skugga över ena ögat och är medvetslös. Han är en av många barn som kommit ifrån sina föräldrar under den senaste veckans bombningar av östra Ghouta, rapporterar CNN.

– Han andas men är medvetslös. Vi vet inte var hans föräldrar är och det här är en del av de problem vi möter, när bäbisar och småbarn kommer ifrån sina föräldrar för att komma i säkerhet, säger läkaren Hamza Hassan till CNN.

1 av 7
Den lille pojken överlevde bombardemanget.

Nära 500 personer har dödats

Läkaren Hamza Hassan vet inte vad pojken heter eller exakt vad han fått för skador – och delade med sig av bilden till CNN i hopp om att komma i kontakt med föräldrarna.

På lördagen har Assadregimen fortsatt att bomba i östra Ghouta, rapporterar AFP. Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet uppger att 21 personer dödats i dag och nära 500 människor har dödats under den senaste veckan, varav ett drygt hundratal barn.

Ghouta är en förort till Syriens huvudstad Damaskus. Området är rebellkontrollerat och kallas för ett av Syriens sista motståndsfästen. Det är framförallt civila som dödats, och många sjukhus har slagits ut.

”Saknar ord för att beskriva fasorna”

Världssamfundet tar till kraftuttryck för att beskriva läget i östra Ghouta, där Assadregimen har bombat i sex dagar i rad. Under fredagen beräknas 38 personer ha dödats.

"EU saknar ord för att beskriva fasorna som befolkningen i östra Ghouta upplever" säger ministerrådet i ett uttalande, där man manar till omedelbar vapenvila och att humanitär hjälp släppas in.

Ännu ingen vapenvila

Det pågår ett intensivt arbete i FN:s säkerhetsråd att få till en omedelbar 30 dagars humanitär vapenvila i området. Ryssland har hittills röstat ned FN-resolutionen, som Sverige har tagit fram tillsammans med Kuwait, om att humanitär hjälp ska släppas fram till området.

En ny omröstning skulle hållas klockan 17 på fredagen, men har gång på gång skjutits upp. Nu är målet att en omröstning kommer hållas klockan 18 på lördagen.

– Vi kan inte utesluta att de ännu en gång lägger in sitt veto, sade utrikesminister Margot Wallström (S) till TT under fredagen och syftade på Ryssland.

Trump: ”Humanitär skam”

USA:s president Donald Trump har kallat Syriens regerings agerande tillsammans med Iran och Ryssland för en ”humanitär skam”.

– Situationen är ju helt fasansfull, det är så mycket dödande och lidande. Men vi har också en regim som känner sig segerviss, säger Margot Wallström till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ghouta

Syrien