Nyheter

Chen har lämnat USA:s ambassad

Av: 

Camilla Sundell

Hillary CLinton har landat i Peking. Men hon vägrar svara på om hon kommer att diskutera aktivisten Chen, till höger. I mitten en bild från Himmelska fridens torg i dag.

Foto: AP/AFP

NYHETER

Människorättsaktivisten Chen Guangcheng har lämnat USA:s ambassad – bara några timmar efter att utrikesminister Hillary Clinton anlänt till Peking.

Chen fördes till en medicinklinik för att vård och återförening med sin familj.

Kina och USA har fört intensiva samtal om Chens öde sedan aktivisten rymde från sin husarrest förra veckan. Alternativen har handlat om att antingen låta 40-åringen få politisk asyl i USA eller låta honom stanna i Kina med garantier för hans och hans familjs säkerhet.

Fick vård

USA:s utrikesminister Hillary Clinton landade i Peking i natt, svensk tid. Bara några timmar senare kom uppgifterna om att Chen Guangcheng lämnat USA:s ambassad i Peking. 40-åringen fördes till en medicinklinik för vård av de benskador han ådrog sig när han rymde. Han återförenades sedan med sin familj.

Samtidigt kräver Kina en ursäkt av USA för att man haft Chen på ambassaden, rapporterar AP.

Bo nära universitet

En del av överenskommelsen mellan Kina och USA är att Chen och hans familj ska få förflyttas till ett säkert ställe där Chen får möjlighet att studera vid ett universitet. Samtidigt ska kinesiska myndigheter utreda den olagliga husarrest som människorättsaktivisten befunnit sig i de senaste månaderna.

Clintons besök i Peking fortsätter nu som planerat. I kväll äter utrikesministern middag med Kinas företrädare – i morgon börjar det två dagar långa samtalet om ekonomi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: