Här blev det ingen sommar

NYHETER

Den svenska sommaren har varit en besvikelse för många.

Men på flera platser i svenska fjällen är det än värre – dit kom inte sommaren över huvud taget.

Hoppet om ett stabilt och långvarigt högtryck är inte riktigt ute, enligt SMHI. Men även nästa vecka blir ostadig. Och i delar av fjällen har det inte ens blivit sommar.

Hösten på gång

Vid fem av SMHI:s mätstationer i fjällen på över 1 000 meters höjd har det ännu inte blivit någon meteorologisk sommar, det vill säga temperaturer på över tio grader fem dygn i sträck. Det gäller bland annat i Norrbottens- och Jämtlandsfjällen.

– Det här händer i bland. Vid till exempel en station i Norrbotten, där man har mätt under 15 år, har det inträffat fem gånger hittills, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Emil Björck.

TT: Är det kört för sommaren på de här platserna?

– Det finns fortfarande en chans. Å andra sidan brukar ju hösten normalt rulla in i delar av fjällen i mitten av augusti.

"Man ska inte ge upp"

Det efterlängtade stabila högtrycket har inte seglat in över landet ännu och i helgen får stora delar av landet ostadigt väder med regn och åskskurar. I söder och längs Norrlandskusten kan temperaturen stiga till 20 grader. Vid Östersjökusten och Stockholmsområdet kan det bli uppemot 25 grader.

Ett lågtryck ser ut att dra in över södra Sverige på måndagen. Det rör sig sedan vidare upp över landet och för med sig svalare temperaturer.

TT: Är det dags att sluta hoppas på ett stabilt högtryck nu?

– Nej, det tycker jag inte. Man ska inte ge upp ännu, säger Emil Björck.

TT