Urban, 81: jag kastades ut ur färdtjänstbilen

Foto: Urban Aspegren, 81, har svår lungcancer och kan efter den traumatiska taxiresan inte stå eller gå. Åka taxi vågar han inte göra igen.
NYHETER

Urban Aspegren, 81, skulle åka taxi från sjukhuset till sitt hem.

Men resan slutade i förskräckelse - taxichauffören ska ha ryckt 81-åringen ur bilen.

– Jag kan varken gå eller stå längre, säger Urban.

Förut kunde Urban Aspegren gå hjälpligt med sin rullator. Men nu ligger han till sängs på sjukhus efter en taxiresa som slutade illa.

Är sängbunden

Det var i fredags vid 15-tiden som Urban ringde färdtjänst för att ta sig från sjukhuset i Malmö till hemmet i Lindängen, en resa som han har gjort många gånger utan problem. Men den här gången ska chauffören ha blivit irriterad – Urban var för långsam när han skulle ta sig ut ur bilen, berättar han.

– Det tog lite tid när jag skulle hitta handtaget så han började skrika att åt mig att komma ut ur bilen. Till slut så tog han tag i min arm och slet ut mig så att jag föll ner på marken, säger Urban.

Hittades av vaktmästare

Urban berättar hur han blev liggande hjälplös på marken – utan att taxichauffören gjorde någon ansats till att hjälpa till. I stället ska taxichauffören ha sagt att han ”inte är någon jävla sjukvårdare”, berättar han.

– Sedan sa han att jag skulle få klara mig bäst jag ville innan han körde i väg, säger Urban.

Som tur var såg två fastighetsskötare i närheten att Urban låg på gatan och behövde hjälp.

– De stöttade upp mig och hjälpte mig in i huset, säger Urban.

Vägrar taxi

Efter taxiresan har Urban varken kunnat gå eller stå. Han är nu inlagd på sjukhus för sin behandling av sin svåra lungcancer, men också för de men han drog på sig efter taxiresan. Att åka taxi igen blir det inte tal om, säger han.

– Jag vågar inte helt enkelt, jag är rädd för att råka ut för samma chaufför igen.

Region Skåne är huvudman för alla sjukresor i Skåne. Där upprörs man över Urbans berättelse.

– Stämmer det är det oerhört allvarligt. Det är jätteviktigt att han hör av sig till oss så att man kan gå till botten med vad som har hänt. En förare som beter sig på det sättet ska absolut inte få köra, säger Lars Hellström, trafikområdeschef för färdtjänst i Skåne.

Taxichauffören dementerar

Efter Aftonbladets publicering hörde taxichauffören av sig med sin version av resan. Han berättar att Urban Aspegren hade problem att gå innan han steg in i taxin. Därför ringde han färdtjänstcentralen och försökte beställa extra hjälp till Urban Aspegren, men svaret han fick var att Urban måste besöka färdtjänstcentralen personligen för att det ska vara möjligt.

Enligt taxichauffören ramlade Urban Aspegren aldrig ner på marken medan han var i närheten. Däremot hjälpte två fastighetsskötare honom till ytterdörren eftersom han hade svårt att röra sig.

– När han klev ut ur bilen gav jag honom handen för att hjälpa honom ut, sen hämtade jag hans påse och gav den till honom, säger han.

Taxichauffören uppger att det finns tre vittnen som stödjer hans historia, ytterligare en taxikund som satt i bilen, samt de två fastighetsskötarna som hjälpte Urban till dörren.