Juholt avgår

Publicerad 2012-01-21

Carin Jämtin beredd att ta över ledarskapet

Håkan Juholt avgår omedelbart som partiledare för Socialdemokraterna.

Juholt lämnade själv beskedet på en presskonferens i Oskarshamn.

– Jag har gjort misstag som partiordförande. Hur stora får framtida forskning utvisa, sade Håkan Juholt.

Klockan 15 inleddes pressträffen med Håkan Juholt i Oskarshamns köpcenter Flanaden. Tre minuter senare kom Juholts besked att han avgår. Det möttes av ett rungande nej från de hundratals åskådare som samlats framför Juholts podie.

”Jag är född socialdemokrat”

Presskonferensen inleddes med att Juholt kom upp på podiet tillsammans med presschefen Fredrik Kornebäck. Juholt möttes med jubel från åskådarna. Han inledde sitt tal med att säga ”hej”.
– Jag är född socialdemokrat och jag kommer att dö socialdemokrat. Det var här som jag blev medlem. Hela mitt vuxna liv har jag försökt verka för S och partiets idéer. För knappt ett år sedan fick jag frågan från valberedningen om jag ville bli ordförande för S. Jag sökte inte uppdraget, jag blev erbjuden det.

Juholt sade sedan att han inledningsvis kände ett starkt stöd från partimedlemmarna, och att partiet fick en bra nystart.

– Men nystarten kom av sig. Partiet har upplevt en höst som dessvärre saknar motstycke. Jag känner starkt internt stöd men känner att S har förlorat ett betydande stöd.

Åskådare skrek ”nej”

Han gav sedan beskedet att han omedelbart lämnar sitt uppdrag som ordförande för Socialdemokraterna. Det möttes av ett ”nej” från folkmassan.

– Jag kommer att ge mitt fulla och helhjärtade stöd till min efterträdare – en efterträdare som jag är övertygad om kommer att representera hela partiet och som kan samla socialdemokratin, sade Juholt, och lämnade presskonferensen utan att svara på några frågor.

Juholt återvände sedan till sitt hem i Oskarshamn.

Jämtin tar över tillfälligt

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tar nu tillfälligt över ledarskapet i partiet. Det meddelade Jämtin själv på en presskonferens på partiets högkvarter i Stockholm.

– I en exceptionell situation som den här får jag gå in och hjälpa till, sade Carin Jämtin.

Jämtin ville inte kommentera när den nya partiledaren ska väljas.