Räddade Manrico: Jag har levt i en mardröm

Ett och ett halvt dygn efter katastrofen fortsätter räddningsarbetet

PORTO SANTO STEFANO. Tre personer har räddats från den förlista lyxkryssaren Costa Concordia under natten och förmiddagen.

Och räddningsarbetet pågår fortfarande för fullt.

– Vid 13-tiden hissades en man upp med helikopter, säger Aftonbladets Carina Bergfeldt, på plats vid vraket.

Han var strandsatt i en hytt i 36 timmar med brutet ben.

Den räddade besättningsmannen Manrico Giampedroni, 57, påträffades i en hytt och var kraftigt nedkyld när han räddades, ett och ett halvt dygn efter olyckan.

Räddningsmanskapet upptäckte honom redan vid sextiden i morse.

Halkade och bröt benet

Men det krävdes flera timmars intensivt arbete innan man slutligen lyckades få ut honom strax efter lunchtid idag.   

– Jag har levt i en 36 timmar lång mardröm. Men jag trodde hela tiden på att jag skulle bli räddad, säger han, enligt Corriere della Sera.

Manrico Giampedroni berättade att han efter förlisningen hjälpte människor att ta sig ombord på räddningsbåtar. När det var klart gick han nerför trappan för att försäkra sig att ingen var kvar där på nedre däcket.

Men då halkande han och bröt benet. I ett och ett halvt dygn väntade han på att bli räddad.

Räddades i morse

Tidigare i natt räddades ett sydkoreanskt smekmånadspar av dykare som undersökte andra däck. Räddningsmanskapet hörde de två 29-åringarnas desperata skrik inifrån Costa Concordia sent i går kväll. Efter ett intensivt räddningsarbete kunde de föras till ytan och säkerheten, mer än 24 timmar efter grundstötningen. De uppges nu vara ”vid god hälsa”. 

– Det är ett mirakel att vi hittade det koreanska paret vid liv, och vi hoppas att vi hittar fler personer, säger kapten Cosimo Nicastro på den italienska kustbevakningen till CNN.

17 personer rapporterades saknade, enligt regionala myndigheter i Italien, vid lunchtid på söndagen. 11 av dem är passagerare och 6 besättningsmän, enligt italienska tidningar.

Febrilt sökande

Hittills har två franska turister och en peruansk besättningsmedlem bekräftats vara döda.

Enligt de senaste uppgifterna i italiensk press har 21 människor skadats när kryssaren gick på grund och förliste. Två fick livshotande skador: en kvinna fick allvarliga skallskador och en man fick svåra skador på ryggen.

Under natten och morgonen har en febril aktivitet pågått runt den förlista kryssaren. Dykningarna har fortsatt i mörkret.

Det stabila vädret underlättar för räddningsarbetet. I natt var temperaturen runt noll grader, men väntas krypa upp mot sju-åtta grader igen senare under dagen, enligt Aftonbladets team på väg ut till förlisningsplatsen.

– På väg ut mot fartyget har vi mött flera röd-vita räddningsbåtar som fortfarande går i skytteltrafik mellan hamnen och den förlista kryssaren, säger Aftonbladets Carina Bergfeldt.

– Vi sitter i en liten båt och från havet ser man verkligen hur enormt stort fartyget är. Jag ser just nu tre övergivna livbåtar som guppar bakom en av räddningsbåtarna.

Dyker hela natten

Strax innan nyheten om att överlevande hittats på fartyget pratade Aftonbladets utsända med räddningledaren på plats.
– Vi kommer att dyka hela natten, säger Domenico Carreiro, brandchef på plats.
Rökdykare från hela Italien har blixtkallats in.
Det är ett svårt och livsfarligt uppdrag de har framför sig under natten, efter att lyxkryssaren numera nästan helt är under vatten.
– Det är känsligt, säger Domenico Carreiro.
– Skeppet flyttar på sig, det är svajigt, och det finns många ställen som kan vara farliga.

Hittade två personer i natt

Rollen för brandmännen har ändrats under dygnet som gått. Först kämpade man febrilt i många och långa timmar för att få upp så många som möjligt ur vattnet.

För räddningsmanskapet är de nya livstecknen inifrån fartyget hoppingivande. Sent i går kväll hade de nästan gett upp hoppet om att hitta fler överlevande.
– Nu handlar det om att hitta döda kroppar, sa Domenico Carreiro då.

Publisert: