Hade inget besked om vinster i vården

avOlof Svensson

NYHETER

Stefan Löfven (S) pressades hårt i frågan om hur partiet ställer sig till vinster i vården i SVT:s Agenda.

Något klart besked vägrade han att ge - men menar att det är svårt att förbjuda.

– Om vi inför ett förbud mot vinster eller vinstuttag så finns det femtio olika sätt att komma runt det, säger han i programmet.

Frågan om vinster i vården splittrar Socialdemokraterna. I SVT:s Agenda pressades partiledaren Stefan Löfven om frågan - men vägrade att ge några raka besked om vinster ska förbjudas eller inte.

– Jag förstår de som säger att vi ska inte ha några vinster i välfärden, men då säger man också att man man inte kan ha överskott. Man kan ha överskott i verksamheten och det ändå är bra kvalitet, säger han i programmet.

"Viktigast att åstadkomma hög kvalitet"

Flera gånger fick han frågan om det är okej att ta ut vinster och hur partiet ställer sig i frågan. Löfven menar att partiet håller på att slutföra arbetet om vilken ställning Socialdemokraterna ska ha.

– Om vi inför ett förbud mot vinster eller vinstuttag så finns det femtio olika sätt att komma runt det. Du kan komma på plus minus noll men ha tagit ut gigantiska löner till ledningen, säger han i Agenda.

Ex-minister kräver svar

På frågan om det då är ett olösligt problem svarar Löfven:

– Det räcker inte att titta på den frågan. För oss är det viktigast att åstadkomma en hög kvalitet oavsett vem som utför och att vi får ett ökat demokratiskt inflytande, säger han.

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet att ex-ministern Ylva Johansson kräver att Löfven tar tydlig ställning för att vinsterna ska stanna i välfärden.

– Man ska inte kunna göra några snabba cash på välfärden, sa hon.