Reaktor på Ringhals kan vara defekt

NYHETER

Reaktortryckkärlet ska ses över efter larm

Foto: Ringhals 2.

Den belgiska kärnreaktorn Doel 3 har visat sig ha tusentals defekter.

Reaktortryckkärlet i Ringhals 2 kommer från samma tillverkare.

Nu kräver Strålsäkerhetsmyndigheten att Ringhals AB utför ytterligare kontroller.

Efter att belgiska myndigheter varnat för bristerna har Strålsäkerhetsmyndigheten agerat. Ringhals AB måste utöka sina planerade kontroller av reaktortryckkärlet i Ringhals 2.

– Vid tioårskontrollen av den belgiska reaktorn Doel 3 hittade man ett stort antal defekter som uppkommit vid tillverkningen. Som enskilda defekter är det ganska ofarligt, men det man upptäckte vid kontrollen var att det handlade om tusentals defekter, säger Lars Skånberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Stängs av för kontroll 

Den 15 september tas reaktorn ur bruk för att kontrolleras.

– En till två veckor senare får vi besked på om reaktorn är defekt, säger Lars Skånberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Klassad som etta

Det var under juni och juli i år som det belgiska kärnkraftverket upptäckte tillverkningsdefekter i reaktortryckkärlet i kärnreaktorn Doel 3. Kärnreaktorn ställdes tillfälligt av i början av augusti sedan företaget som driver reaktorn fått indikationer på att det fanns ett stort antal defekter i reaktortryckkärlet. Händelsen har klassats som en etta på den internationella INES-skalan.