Använder OS 2002 som språngbräda till Vita Huset

NYHETER

Mike Gorell följde presidentkandidaten på nära håll: ”Han överdriver sin roll”

Foto: Träffade Romney nästan dagligen Mike Gorell följde Mitt Romney på nära håll i sin roll som sportjournalist i Salt Lake City under OS 2002. Romney tar gärna åt sig äran för att ha räddat OS men Gorell är mer återhållsam. ”Han räddade inte spelen men han gjorde dem till en framgång”.

SALT LAKE CITY, UTAH. Under flera år träffade Mike Gorell republikanernas presidentkandidat Mitt Romney nästan dagligen.

Han pratade aldrig om privata saker som sin religion.

– Däremot överdrev han som alla politiker skulle ha gjort sin roll i att göra OS i Salt Lake till en framgång, berättar Mike.

Foto: Inför OS i Turin 2006 fick Mitt Romney äran att springa med facklan. Fyra år tidigare hade han jobbat med OS i Salt Lake City.

Vi träffas på dagstidningen Salt Lake Tribunes nya kontor ett stenkast från stadens mormontempel. På reporter Mikes skrivbord ligger Romneys självbiografiska bok "Turnaround" där han berättar hur han vände OS från en hotande katastrof till en stor framgång.

I den skriver Romney att räddningen av spelen "var den mest problemfyllda vändning jag någonsin sett". Med andra ord det krävdes en man av hans kaliber för att klara det.

Gorell bevakade stadens OS-satsning från dag ett. Allt från skandalen då det avslöjades att man gett överdådiga gåvor till OS-delegater till att Mitt Romney kom in för att vända skeppet. Det innebar nästan dagliga presskonferenser med Romney.

OS-framgången har gjort Romney till en hjälte i Utah och blivit hans främsta tillgång för att visa att han är rätt man att styra Vita huset. En slutsats som Mike tycker det är svårt att dra.

– Att styra ett land är en helt annan sak än att leda ett OS. I Vita huset kommer han att ha en fientlig demokratisk kongress emot sig. Här hade han ett kompakt stöd av sina många mormonvänner i det lokala parlamentet och i kyrkan.

Mitt Romney har hittills legat väldigt lågt med sin tro för att inte skrämma väljare. Ändå är det väl känt att han tjänstgjort många år som präst i församlingen i hemstaden Boston och att han har mycket nära band till topparna i mormonkyrkan.

Lika försiktig var han under tiden som OS-general. Trots den nästan dagliga kontakten bjöd Romney väldigt lite på sig själv.

– Han höll hela tiden tillbaka om det privata, minns Mike.

Redan när Romney sa ja till jobbet att rädda vinter-OS 2002 så var det uppenbart att han sneglade mot Vita huset. Han hade precis förlorat striden om en plats i senaten mot Ted Kennedy.

Mike Gorell minns hur han tog med sig sin då 10-årige son till avtäckningen av monumentet där OS-elden skulle brinna.

– När han hälsade på Romney sa jag till min son att den mannen kan en gång bli USA:s president. Då log Romney brett. Helt klart var det så att han såg spelen som en språngbräda för mycket större mål.

OS-insatsen gjorde att han lyckades bli vald till guvernör i hemstaten Massachusetts.

Mike hämtar ännu en stor mugg med svart kaffe trots att han säger att det inte smakar gott. Sen berättar han att Mitt Romney är den mest imponerande person som han följt i sitt jobb.

– Han var smart, hade karisma och en humoristisk sida. Även om det var en typisk mormonhumor som folk utanför religionen inte tycker är lika kul. Som när han vid en sponsorpresskonferens kastade flingor på reportrarna.

Därför är Mike förvånad över att presidentkandidaten Romney framstår som rätt obekväm och stel.

– Jag tror han lyssnar för mycket på alla rådgivare och glömmer bort att vara sig själv.

Men Romney visade också mindre trevliga sidor under sina OS-år. Han gjorde allt för att lägga skulden för OS-skandalerna på två personer, David Johnson och Thomas Welsh och därmed undvika att hans eget namn smutsades ner. Han uppmanade dem att för spelens bästa förklara sig skyldiga till brott trots att åtalen mot dem sedermera las ner i sin helhet.

– Allt de två gjorde var att se till att Salt Lake City fick OS och för att lyckas var de tvungna att sprida lyxiga gåvor över OS-delegaterna. Annars hade vi aldrig fått spelen.

Mike avslöjar att Romney inte gillar att folk i hans stab har skägg. Då trakasserar han dem tills det rakar sig. Han undviker mat som han inte känner igen. Äter hellre på McDonalds än på en sushibar.

– Man kunde se att han hade temperament när folk utmanade honom. Han skrek inte men man kunde se ilskan i hans ögon.

Mike menar att Romney tveklöst gjorde ett bra jobb med OS men att mycket var framkört redan när han tog över. Att få den federala regeringen att ställa upp med pengar var mest en formsak. Alla arenor och annat var redan färdiga.

– Han räddade inte spelen men han gjorde dem till en framgång.

Romney blev den förste OS-general som sa ja till att trycka upp en serie med minnespins som bar hans ansikte.

Precis som mormonkyrkan såg OS som ett sätt att göra reklam för sin religion ser de Mitt Romneys kandidatur som ett gyllene tillfälle.

Mike borstar bort en lös tråd från sin University of Utah-tröja.

– Men de vill inte bli anklagade för att lägga sig i. Därför ligger de lågt trots att de och majoriteten av mormonerna i delstaten skulle älska om Romney fick flytta in i Vita huset.

ARTIKELN HANDLAR OM