Antonov skapar baltisk kris

Foto: Adam Ihse/Scanpix
Vladimir Antonov.

avTT

NYHETER

Den gripne ryske finansmannen och förre Saab-spekulanten Vladimir Antonov skapar ekonomisk och politisk kris i Baltikum.

Lettlands premiärminister ställer in ett planerat besök i Litauen i protest mot att Litauens centralbank beslutat låta den Antonov-ägda Snoras bank gå i konkurs, vilket drabbar kunder i båda länderna.

Snoras bank saknar motsvarande över 9 miljarder kronor efter misstänkt bedrägeri av Antonov, som greps i London i torsdags kväll.

Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis skulle i dag ha träffat sin litauiske kollega Andrius Kubilius i Vilnius för att diskutera hur Snoras bank skulle kunna räddas. Nu är det mötet överflödigt.

– Dombrovskis beklagar det litauiska beslutet om bankkonkurs. Det innebär att bankkunder i båda länderna kommer att drabbas, säger Dombrovskis pressekreterare Martins Panke till TT.

– Dombrovskis sitter just i krismöte här i Riga med finansdepartementet, centralbanken, finansinspektionen, riksåklagaren och polisen för att diskutera vad som ska hända med Lettlands Sparbank (Krajbanka).

I Lettlands Sparbank, som är dotterbank till Snoras bank, saknas motsvarande 1,3 miljoner kronor också efter misstänkt bedrägeri.

Enligt lag ska staten garantera bankkundernas insättningar upp till 100 000 euro.

TT: Vad kommer det att innebära för regeringens budget?

– Det är för tidigt att säga, konstaterar Martins Panke.