Nyheter

Superpartikeln som gör dig tung

Av: 

Fredrik Rundkvist

Partikelkollision vid Cern.
Partikelkollision vid Cern.

NYHETER

Efter 40 års jakt kan forskare äntligen ha hittat Higgs partikel.

Det är på tiden.

Utan den skulle livet vara mycket lättare.

Den brittiske fysikern Peter Higgs, 82, förutspådde redan på 1960-talet att det måste finnas en superliten partikel som förklarar gravitationen och det fysikaliska begreppet massa.

Hans utgångspunkt var att partiklarna i universum från början saknade massa. Här nöjer vi oss med att konstatera att det är rätt komplicerat. Men Higgs kunde relativt detaljerat beskriva egenskaperna hos den här pyttepartikeln som döptes till Higgsboson. Den kallas även Guds partikel.

Med den tidens teknik var det emellertid omöjligt att bevisa att det verkligen fanns.

Direktsänds 15.30

Men nu, mer än 40 år senare och efter flera års försök i den superavancerade partikelacceleratorn CERN i Genève i Schweiz, har kan nu forskarna vara på väg att lyckats bevisa att higgsbosonen faktiskt existerar.

Forskarna hittade spår av den redan i somras och har under hösten riktat in sina försök på ett smalare energifält.

Och när resultaten från höstens försök presenterades i dag sa den italienska fysikern Fabiola Gianotti att det det finns tecken som tyder på att man är higgsbosonen på spåren. Med tillräckliga mycket data bör man med säkerhet kunna slå fast att den existerar eller inte någon gång nästa år, sa hon.

Flerfaldigt prisad

Anläggningen CERN är en 27 kilometer lång jätteanläggning långt ner i urberget där partiklar drivs upp i hastigheter strax under ljusets.

Bland fysiker är jakten på higgsbosonen en av de stora fysiska utmaningarna. Och om teamet i Cern till slut lyckas bevisa att den finns bedöms Peter Higgs bli en av nästa års storfavoriter för Nobelpriset i fysik. Han är redan flerfaldigt prisbelönt för sina forskningsinsatser.
 

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: